Banjaluka: Upis “češljaju” i policija i inspekcija

Objavljeno: 8. 9. 2015 u 08:25h

Slučajem upisa dodatnih 28 učenika u Medicinsku školu Banjaluka, koji je sporan za brojne nezadovoljne roditelje i njihove potomke koji se nisu našli na proširenom spisku, uskoro će se pozabaviti policajci, ali i prosvjetni inspektori.

Afera “Medicinska” se ne stišava, tako da se medijima i dalje javljaju roditelji đaka nakon što je, odlukom resornog ministarstva, odobren upis još jednog odjeljenja za smjer medicinski tehničar, a u sve će se, kako nam je potvrđeno, uključiti i istražni organi.

“Policijski službenici CJB Banjaluka će u narednom periodu izvršiti provjeru navoda iz novinskih članaka u vezi s postojanjem eventualnih nezakonitosti prilikom upisa dodatnih 28 učenika u Medicinsku školu u Banjaluci u školskoj 2015/16. godini”, potvrđeno je iz policije.

Kako dodaju iz CJB Banjaluka, još nisu zaprimili zvanične prijave u vezi s ovim slučajem, ali će ipak, nakon provjere, u skladu s utvrđenim činjenicama, pod nadzorom nadležnog tužilaštva, preduzeti mjere i radnje iz svoje nadležnosti.

Na pragu banjalučke Medicinske škole, kako saznajemo, uskoro će se pojaviti i nadležni inspektori Republičke uprave za inspekcijske poslove.

“Republička prosvjetna inspekcija je zaprimila nekoliko predstavki roditelja u vezi s upisom učenika u Medicinsku školu u Banjaluci. U toku ove sedmice biće izvršena kontrola, nakon čega ćemo biti u mogućnosti dati detaljnije informacije”, kazala je Dušanka Makivić, viši stručni saradnik za odnose s javnošću u Republičkoj upravi za inspekcijske poslove.

Majka učenika, koja nas je zamolila da joj ne otkrijemo ime, obratila se “Nezavisnim” dopisom u kojem ističe da je ogorčena.

“Moj dječak je odličan učenik. Imao je 63 boda i nije prošao na prvom upisnom roku. Rekli su mi da neće biti drugog upisnog roka i podigla sam dokumente te ih predala u drugu školu, gdje je i primljen. Dječak je imao snove da bude ljekar i izliječi svoju bolesnu sestru”, navela je ova majka.

Kako dodaje, zbog snova njenog sina i njegovog uplakanog lica, ona se, prilažući dokumentaciju, obratila i resornom ministarstvu, sa zahtjevom i obrazloženjem zbog čega on želi da se upiše u Medicinsku školu.

“Dobili smo odgovor, to jeste odbijenicu uz obrazloženje da više nema mjesta, da su popunjena. A poslije se otvorilo još jedno odjeljenje”, navodi ova majka srednjoškolca.

Vladimir Jagodić, direktor Medicinske škole Banjaluka, rekao je “Nezavisnim” da će sarađivati s nadležnim institucijama koje će u narednom periodu vršiti provjere o cijelom slučaju.

“Taj spisak od 28 učenika stigao nam je faksom. Spisak je potpisao ministar! Ovo nije trebalo ni školi, ni Ministarstvu, ni roditeljima, a najmanje djeci”, poručio je Jagodić.

On je potom dodao da je na tom spisku i nekoliko spornih učenika, a na naše insistiranje da nam kaže da li to znači da su tu i djeca koja nisu ni konkurisala za upis – odgovorio je: “Da”.

Sa druge strane, iz resornog ministarstva tvrde da su na spisku samo učenici koji su konkurisali, te da “cijeli slučaj ima i političku pozadinu, s obzirom na to da Ministarstvo nije dalo saglasnost za ponovni mandat sadašnjem direktoru Medicinske škole”.

“Dodatno odjeljenje od 28 učenika upisano je u skladu sa zakonom i u saradnji s Upravom škole, a u najboljoj namjeri da se udovolji velikom broju odličnih učenika koji su insistirali na upisu u ovu školu”, naglašavaju iz Ministarstva prosvjete i kulture RS.

Izvor: Nezavisne

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/banjaluka-upis-cesljaju-i-policija-i-inspekcija/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])