Ministarstvo priznalo: Udovoljili smo “molbama” roditelja

Objavljeno: 6. 9. 2015 u 13:39h

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske upoznato je sa pritužbama nekoliko roditelja u vezi sa proširenjem plana upisa u Medicinskoj školi u Banjaluci. Ministarstvo će razmotriti sve pristigle primjedbe i udovoljiti zahtjevima đaka i roditelja u slučajevima u kojima utvrdimo da su opravdane u smislu dodatnog proširenja broja učenika u odjeljenjima u skladu sa zakonom, stoji u saopštenju ministarstva prosvjete i kulture.

Svake godine najveće interesovanje među učenicima završnih razreda osnovnih škola za upis u srednju školu vlada za zdravstvenu struku. Kao i prethodnih godina, i ove godine veliki broj svršenih osnovaca opredijelio se za upis u Medicinsku školu u Banjaluci. Činjenica je da je godinama u javnosti prisutan problem upisa učenika u prvi razred u Medicinskoj školi u Banjaluci i Doboju, s obzirom da su to jedine dvije čiste medicinske škole za struku zdravstvo u Republici. U banjalučku Medicinsku školu upisuju se učenici, ne samo sa područja Banjaluke, nego i susjednih opština, gdje u srednjoškolskim centrima nema zdravstvene struke, stoji u saopštenju,

Sve do ove školske godine, Medicinska škola je upisivala devet odjeljenja prvih razreda, kao i zanimanja Zubno-stomatološki tehničar i Fizioterapeutski tehničar. U školskoj 2015/16.godini, školski odbor i direktor Medicinske škole u Banjaluci su planirali upis osam odjeljenja u četiri zanimanja: Medicinski tehničar, Farmaceutski tehničar, Akušersko-ginekološki i Laboratorijsko-sanitarni tehničar. Svih osam planiranih odjeljenja bilo je popunjeno još u prvom upisnom roku. Zbog velike zainteresovanosti učenika u junu mjesecu traženo je proširenje broja učenika u odjeljenjima sa planiranih 28 na 30 učenika prema utvrđenim rang listama za šta je data saglasnost Ministarstva.

S obzirom da se Ministarstvu prosvjete i kulture i naknadno obratio veliki broj učenika i roditelja tražeći da pohađaju Medicinsku školu u Banjaluci i da je i prethodnih godina u ovoj školi bilo devet odjeljenja, ministar je odlučio da iskoristi svoje zakonsko ovlašćenje i odobri upis još jednog odjeljenja za najtraženije zanimanje u ovoj školi, zanimanje Medicinski tehničar. U Ministarstvo je pristiglo više od 20 molbi učenika i roditelja tako da su uvažene sve molbe, a ostatak učenika primljen je prema redosljedu sa rang liste za zanimanje Medicinski tehničar. Sve je rađeno u skladu sa zakonom i u saradnji sa upravom škole, a u najboljoj namjeri da se udovolji velikom broju odličnih učenika koji su insistirali na upisu u ovu školu, kažu iz ministarstva.

Nova odjeljenja učenika u školama iz oblasti zdravstva formirana su i u Šamcu i Srebrenici. U Šamcu je odobreno formiranje još jednog odjeljenja fizioterapeuta, dok je u Srebrenici umjesto jednog odjeljenja u Gimnaziji, za koje je vladalo slabo interesovanje učenika, data saglasnost na promjenu plana upisa i upis jednog odjeljenja farmaceuta. U Doboju u Medicinskoj školi proširen je broj učenika u odjeljenjima sa 26 na 30.

Izvor: Atv

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/ministarstvo-priznalo-udovoljili-smo-molbama-roditelja/||claudebot