Banjalučani će se i ove godine grijati na kredit

Objavljeno: 6. 9. 2015 u 13:56h

Novih sedam miliona i 800 hiljada maraka zadužila se banjalučka gradska Toplana kod Investiciono razvojne banke RS.

Novac iz fonda IRB-a za razvoj i zapošljavanja,Toplana će ipak potrošiti za nabavku mazuta, priznaje gradonačelnik Slobodan Gavranović.  Svjestan da to nije dugoročno riješenje ali najvažnije je kaže da će banjalučani imati grijanje. Grad je za kredit dao garanciju  a u slučaju da se garancije aktivira,  budžetu Banjaluke prijeti kolaps, upozoravaju iz gradske opozicije.

“Svi su građani i oni koji koriste Toplanu i oni koji ne, taoci Toplane na neki način. Grad ne smije više da se zadužuje i sad je dao garanciju čije aktiviranje grad dovodi u nezavidan položaj”, izjavio je Đorđe Umićević, šef Kluba odbornika SDS-a u Skupštini grada Banjaluka.

Gradske vlasti svjesne su da ni novi milioni za Toplanu nisu poslednji.

Ipak ističu  da je novo rukovodstvo smanjilo gubitke pa je  preduzeće za prvih šest mjeseci ove godine napravila minus od tri miliona maraka, skoro duplo manje nego prošle godine. Gubitci Toplane ipak su za 23 miliona  premašili vrijednost kapitala i imovine Toplane. U gradskoj komisiji za komunalne poslove kažu da su novim zaduženjem rješenje problema samo odložili, i da ni grad ni Toplana kredite neće moći vraćati.

“Ukoliko bi se te garancije aktivirale onda bi bilo pitanje kako bi se odvijalo funkcionisanje grada i gradske uprave. Mislim da je realnije da institucije RS izađu Toplani u susret. Toplana će sigurno vraćati dio kredita a da li će moći sve to je pitanje,” istakao je Boran Nosančić, član Komisije za komunalne popslove.

I pozicija i opozicija slažu se da je prelazak na novi energent jedino rješenje za banjalučku Toplanu. Novca ipak za tu namjenu nema.

Izvor: Atv

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/banjalucani-ce-se-i-ove-godine-grijati-na-kredit/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])