Banjaluka: Do 1. oktobra trka za stipendije

Objavljeno: 2. 9. 2015 u 11:37h

Gradska uprava raspisala je juče konkurs za dodjelu stipendija učenicima srednjih škola a prijave se mogu slati do 1. oktobra.

U Odjeljenju za društvene djelatnosti su rekli da za dodjelu stipendija mogu konkurisati svi srednjoškolci koji imaju prebivalište na području grada a koji ispunjavaju uslove.

“Kao i svake godine biće dodijeljene tri vrste stipendija:  prema socijalnom statusu i za uspjeh u školi koje iznose po 80 KM te za deficitarna zanimanja koja je 160 KM”, rekli su u ovom odjeljenju.

Novac  za stipendiranje učenika srednjih škola i studenata za školsku 2015/2016. planiran je u iznosu od 1,6 miliona KM i veći je za oko 100.000 KM u odnosu na ovogodišnja.

Deficitarna zanimanja za ovu školsku godinu za srednjoškolce su zidar, tesar i obućar i u odnosu na prethodnu pojedinačni iznos za ovu vrstu stipendije povećan je sa 150 KM na 160 KM.

Prema uslovima konkursa broj stipendija prema socijalnom statusu i za deficitarna zanimanja nije ograničen i mogu ih dobiti svi učenici koji se prijave i ispunjavaju uslove.

To nije slučaj kada su u pitanju stipendije za uspjeh u školi. Njihov broj je ograničen iznosom novca koji ostane nakon dodjele stipendija prema socijalnom statusu i za deficitarna zanimanja.

U školskoj 2014/2015. godini grad je finansirao 1.101 učenika i prema ranijim tvrdnjama Gradske uprave do sredine avgusta sve su isplaćene.

Stipendije se isplaćuju u deset mjesečnih rata, i to učenicima počev od novembra tekuće godine i studentima od februara naredne kalendarske godine u odnosu na godinu kad je konkurs raspisan.

Konkurs za dodjelu stipendija za studente prvog ciklusa na visokoškolskim ustanovama biće raspisan početkom oktobra.

Kod studentskih stipendija nije planirana promjena pojedinačnih iznosa u odnosu na ovogodišnje i one će i dalje biti 130 KM za uspjeh i po socijalnom statusu i 250 KM za studente deficitarnih zanimanja.

Studenti

U školskoj 2014/2015. godini grad je stipendirao 369 studenata. Do sada je iz budžeta grada isplaćeno šest stipendija a prema najavama iz Gradske uprave još po dvije bi studenti trebalo da dobiju tokom ovog mjeseca i u oktobru čime bi trebalo da bude završena isplata svih stipendija.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/banjaluka-do-1-oktobra-trka-za-stipendije/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])