Škole traže prijemne ispite

Objavljeno: 28. 8. 2015 u 16:38h

Zbog ogromnih gužvi prilikom upisa u srednje četvorogodišnje škole RS je potreban novi sistem bodovanja, uvođenje male mature ili prijemnih ispita kako bi lakše i objektivnije bile napravljene liste primljenih đaka.

“Do sada smo često imali priliku da vidimo da su roditeljima prioritet želje učenika, dok je stvarnost drugačija. Vjerujem da bi uvođenje male mature, prijemnih ispita ili novog sistema bodovanja uvelo red pri upisima”, istakla je predsjednik Aktiva direktora srednjih škola na području Prijedora Valentina Sovilj.

Soviljeva je dodala da se očekuju i nove zakonske izmjene koje će dovesti do bolje situacije u cijelom sistemu obrazovanja.

Direktor banjalučke Gimnazije Zoran Pejašinović kaže da kod njih prilikom upisa svake godine aplicira mnogo đaka sa 60 bodova, tako da nemaju problema sa donjom granicom, već sa ogromnim brojem odlikaša.

“Svjedoci smo da u gimnazijama i medicinskim školama već odavno imamo enorman broj vukovaca. Zbog toga se i zalažem za uvođenje kvalitetnih prijemnih ispita”, istakao je on.

Ne trebaju nam formalna rješenja ni formalni prijemni koji će se samo otaljavati, ističe Pejašinović, već je poenta, kako kaže, da bude preduzeto sve kako bi se dobile kvalitetne ocjene i znanje.

“Često radimo neke promjene u školstvu samo forme radi, i čemu to?! Sada imamo i više vukovaca nego što je nekada imala cijela SFRJ”, dodao je Pejašinović.

Za uvođenje prijemnih ispita ili novog sistema bodovanja prilikom upisa u srednje škole zalažu se gotovo svi direktori srednjih škola u Srpskoj.

U Ministarstvu prosvjete i kulture RS poručuju da se uveliko radi na tome da eksterno vrednovanje bude eksperimentalno uvedeno u deset odsto osnovnih škola.

“Iduću školsku godinu iskoristićemo da obavimo sve potrebne pripreme za eksperimentalno uvođenje male mature od školske 2016/17. godine. Kada dobijemo rezultate tog eksperimenta, opredijelićemo se da li ćemo uvoditi donju granicu za upis u srednje četvorogodišnje škole”, istakli su u Ministarstvu prosvjete i kulture RS.

U Srbiji će od iduće školske godine biti uveden novi sistem bodovanja prilikom upisa u srednje škole, a prvi put biće uveden upisni prag, pa će đacima biti potrebno najmanje 50 bodova ukoliko žele da upišu četvorogodišnju srednju školu. Time će učenici biti više motivisani da postignu što bolji uspjeh u osnovnoj školi, a istovremeno će se popuniti klupe u trogodišnjim školama koje su iz godine u godinu sve praznije.

Redoslijed

U Ministarstvu prosvjete i kulture RS kažu da se trenutno redoslijed kandidata prilikom upisa u srednje škole utvrđuje prema ukupnom broju bodova dobijenih na osnovu opšteg uspjeha u osnovnoj školi, uspjeha iz pet predmeta značajnih za zanimanje u stručnim školama, smjeru u gimnaziji ili odsjeku u umjetničkim školama za koji kandidat konkuriše i na osnovu rezultata ostvarenih na posebnom ispitu za umjetničke škole.

Medicinska škola

  • Prijavljeno: 380
  • Primljeno: 224
  • Vukovci: 70

Gimnazija

  • Prijavljeno: 324
  • Primljeno: 286
  • Vukovci: 105

Ekonomska

  • Prijavljeno: 113
  • Primljeno: 113
  • Vukovci: 7

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/skole-traze-prijemne-ispite/||claudebot