Gradska uprava: Otpuštanja kao rješenje?

Objavljeno: 27. 8. 2015 u 12:11h

Potrebe za budžetskim novcem rastu, a njega je sve manje. Za 2016. godinu su planirane velike uštede, ali još nije poznato kako će budžet izgledati.

Predsjednik Skupštine grada Budimir Balaban predlaže da bude smanjen broj zaposlenih u administrativnoj službi i javnim ustanovama, kao i da javne ustanove i preduzeća treba odvojiti od budžeta.

Neophodno rezanje budžetskih troškova

“Prekobrojnost zaposlenih direktno utiče na povećanje troškova. Na ovaj način pare poreskih obveznika se nenamjenski troše, jer te pare nisu namijenjene zapošljavanju partijski „zaslužnih” aktivista, već, zadovoljenju građana javnim uslugama. Ako u administrativnoj službi ima 780 zaposlenih, i u javnim ustanovama vjerovatno isto toliko, i ako pretpostavimo da je najmanje 30 odsto viška, a svi se slažemo da je to u najmanju ruku tako, onda dobijemo oko 470 nepotrebnih. Ako ovu činjenicu prevedemo na finansijski efekat u mandatni period od četiri godine, dobijemo da se nenamjenski potroši oko 37.600.000,00 KM, što ostavlja strašan i nevjerovatan utisak. Sadašnje procjene pokazuju da za kompletno snabdijevanje vodom i gradskog i seoskog područja nedostaje 30.000.000,00 KM”, istakao je Balaban.

On, ipak, dodaje da bi ovaj proces morao biti sproveden veoma pažljivo, da se “mora voditi računa da su to ljudi koji hrane porodice, koji imaju kreditna zaduženja i slično”.

Govoreći o smanjenju budžetskih troškova Balaban je istakao da stručni saradnici za rad mjesnih zajednica – sekretari za dva mandata potroše, oba mosta za Česmu – kod „Incela” na rijeci Vrbanji i most kod „Vitaminke” na rijeci Vrbas.

Javne ustanove i preduzeća treba, smatra Balaban tretirati kao samostalne obračunske jedinice koje će trošiti proporcionalno ostvarenim prihodima, čime bi menadžerski timovi bili motivisani za povećanje sopstvenih prihoda.

Prioriteti imaju prednost

Iz Gradske uprave ističu da će se prilikom izrade budžeta za narednu godinu i izrade programa rukovoditi prioritetima koje su ranije već planirali, kao i započetim projektima čija je realizacija usporena zbog nedostatka sredstava.

“Jedan od važnih prioriteta su zahtjevi koje tokom priprema za budžet dobijamo od građana i mjesnih zajednica. U isto vrijeme ćemo se rukovoditi potrebom definisanja neophodnih uslova za ubiranje vlastitih prihoda po raznim osnovama. Naravno, mjere štednje ostaju i dalje na snazi, te planirani rashodi moraju biti realizovani u realnom budžetskom okviru”, rekli su za Press u Gradskoj upravi.

U uputstvu za pripremu budžeta grada za 2016. godinu stoji da je potrebno nastaviti i intenzivirati preduzete aktivnosti koje su usmjerene ka redukovanju administrativne potrošnje svih korisnika budžeta i povećanje budžetske discipline, radi obezbjeđenja fiskalne stabilnosti budžeta.

“Opredjeljenje je da u narednoj godini raspoloživa sredstva budu iskorišćena prvenstveno za finansiranje socijalne zaštite, boračkih i drugih kategorija, ulaganje u zapošljavanje i unapređenje privrede, kao i otklanjanje posljedica elementarne nepogode. Takođe, predviđena su određena ulaganja u saobraćajnu i komunalnu infrastrukturu, sa akcentom na tekuće i investiciono održavanje infrastrukture i završetak kapitalnih projekata iz ranije odobrenih kreditnih zaduženja grada”, zapisano je u ovom uputstvu.

Projektovani prihodi za 2016. godinu iznose 111,5 miliona KM. Potrebno je napomenuti, navodi se u uputstvu, da u navedenu procjenu sredstava za 2016. godinu nisu uključeni prilivi od ranije odobrenih kreditnih zaduženja i troškovi od ostalog zaduživanja.

Izvor: pressrs.ba

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/gradska-uprava-otpustanja-kao-rjesenje/||claudebot