Banjaluka: Bezbjedan put đaka do škole

Objavljeno: 26. 8. 2015 u 14:13h

Iscrtavanje horizontalne i postavljanje vertikalne saobraćajne signalizacije, obnavljanje “ležećih policajaca” ispred škola samo su neke od aktivnosti koje će grad sprovesti narednih dana kako bi podigli bezbjednost đaka na putu do škole.

Kako su objasnili u Gradskoj upravi kao i svake godine, iznad kolovoza će biti postavljeni i transparenti koji upozoravaju vozače da je počela školska godina.

“Učenicima najnižih razreda na samom početku školske godine biće podijeljene majice i bedževi. A u sklopu tih aktivnosti, počela je i kontrola tehničke ispravnosti autobusa kojima se vrši vanlinijski ugovoreni prevoz”, rekao je šef Odsjeka za saobraćaj Slavko Davidović.

U planu je početak i realizacije projekta izmjene vertikalne saobraćajne signalizacije, na način da signalizacija u zoni škole bude postavljena na kontrastne table žute boje.

“One su uočljivije od postojećih i mnogo bolje će skretati pažnju vozačima da se nalaze u zoni škole. Planirano je da se izmijeni signalizacija u zonama osnovnih škola “Branko Radičević”, “Petar Petrović Njegoš” i “Dositej Obradović”, istakao je Davidović.

Najavio je da će prvi put, ove godine, biti provođena preventivna medijska kampanja “Vozači, oprez!”, koja je usmjerena ka vozačima i ima za cilj da probudi svijest kod vozača da sa naročitom pažnju voze u zonama škola.

“U okviru navedene aktivnosti saobraćajna policija će u prisustvu djece obavljati kontrolu učesnika u saobraćaju. Policija će zaustavi vozilo i ukoliko je vozač vezan bezbjednosnim pojasom ili nije razgovarao na mobilni telefon učenik će mu dati zeleni balon sa “veselim smajlijem (J)” i zahvaliti mu se što se bezbjedno ponaša u saobraćaju”, objasnio je Davidović.

Dodao je da će u suprotnom vozač od učenika dobiti crveni balon sa “tužnim smajlijem (L)” i kritiku da se nebezbjedno ponaša u saobraćaju.

Prema riječima predsjednik Udruženja za bezbjednost saobraćaja RS Milenko Jaćimović bezbjednost đaka u gradu je na zadovoljavajućem nivou.

“Ostalo je jedino još da se postave adekvatni pješački prelazi, saobraćajna signalizacija i vibracione trake kod osnovne škole u naselju Zalužani”, pojasnio je Jaćimović.

Dodao je da je za usporivače brzine, između ostalog, vibracione trake i gumene ležeće policajce, potrebno izdvojiti oko 3.000 KM.

Lauš

Usporivači brzine, koja se nalaze blizu OŠ “Sveti Sava” na Laušu oštećeni su još od prošle godine.

“U blizini škole postoje dva “ležeća policajca”, ali kao da ih nema. Oštećeni su do te mjere da vozači automobilima preko njih prelaze i u trećoj brzini”, požalio se mještanin Spasen Janković.

Trotoar

Roditelji učenika OŠ “Branislav Nušić” u naselju Srpske toplice ističu da je, uprkos brojnim najavljenim aktivnostima grada, bezbjednost njihove djece bez trotoara u ulici Manjačkih ustanika i dalje ugrožena.

“Riječ je o jednoj od najprometnijih ulica u gradu. Vozi se brzo bez obzira na saobraćajne znakove koji ukazuju na školu, a svjedoci smo i da mnogi vozači prečesto prođu i kroz crveno”, rekla je zabrinuta majka.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/banjaluka-bezbjedan-put-daka-do-skole/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])