Banjaluka: Škola u Dragočaju vapi za sanacijom

Objavljeno: 25. 8. 2015 u 10:56h

Osnovna škola “Desanka Maksimović” u Dragočaju u novu školsku godinu ući će sa stolarijom starom 46 godina i dotrajalim i oronulim mokrim čvorovima.

Školu koja je izgrađena odmah nakon zemljotresa 1969. godine nagrizao je zub vremena, a rukovodstvo škole, kao i roditelji 485 učenika smatraju da je krajnje vrijeme da neko obrati pažnju na potrebe đaka.

“Stolarija je u zaista očajnom stanju. Prozori se često pri jačem vjetru sami otvaraju i mogu nekoga ozbiljno povrijediti. Učenici se zimi bukvalno smrzavaju, a neki od toaleta su neupotrebljivi”, rekao je jedan od roditelja učenika ove škole koji nije želio da mu ime objavimo.

Direktor OŠ “Desanka Maksimović” Stanislavko Malinić kaže da se prije dvije godine obraćao Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske s molbom da bude zamijenjena stolarija i urađene sanitarije u toaletima, ali da od toga ništa nije bilo.

“Škola je stara, a stolarija nikada nije mijenjana. Da bismo zagrijali zimi učionice, trošimo veoma mnogo drva i uglja jer je stolarija stara i dotrajala, a veliki dio škole je u staklu. Djeca i nastavnici nerijetko u jaknama sjede na nastavi. Toaleti su posebna priča. Zbog starih cijevi i odvoda širi se nesnosan smrad. To osjete i roditelji koji se žale i strepe za zdravlje mališana”, kazao je Malinić.

Dodao je da su u skorije vrijeme sanirali salu, zamijenili namještaj i postavili asfalt ispred škole. Međutim, sadašnja goruća pitanja nikako da riješe.

“U junu nas je posjetio i ministar prosvjete i kulture RS Dane Malešević kao i predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović. Ukazao sam im na naš problem. Obećali su da će nas imati u vidu, ali da trenutno nema sredstava”, kazao je Malinić.

Iz Ministarstva prosvjete i kulture RS su rekli da u skorije vrijeme nisu primili nikakav zahtjev od rukovodstva ove škole.

“U julu je Vlada Republike Srpske odobrila 380.000 KM za sanaciju sistema grijanja i sanitarnih čvorova u školama. U najvećem broju slučajeva zahtjevi škola odnose se upravo na te stavke. Rješavamo ih isključivo prema listi prioriteta onih škola u kojima je normalno odvijanje nastavnog procesa najugroženije”, kazali su u resornom ministarstvu.

Poziv

Roditelji đaka pozvali su sve nadležne institucije i ustanove da se uključe kako bi pomogli da ova škola bude što prije sanirana.

“Pozvali bismo i predstavnike Srpske pravoslavne crkve koja je izgrađena u neposrednoj blizini da nam pomognu, da bi boravak naših đaka bio prijatniji i da školske prostorije dobiju novo ruho”, rekao je jedan od roditelja koji nije želio da mu objavimo ime.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/banjaluka-skola-u-dragocaju-vapi-za-sanacijom/||claudebot