Banjaluka: Nema mjesta za sve životinje!

Objavljeno: 21. 8. 2015 u 10:29h

“Iz Gradske uprave naređeno je da s ulice budu uklonjeni svi psi lutalice. Vjerovatno će ih nabiti tamo u prihvatilište i šta će biti s njima, sam bog zna. Prihvatilište je malog kapaciteta i mislim da tamo može stati samo 50 pasa”, kaže Goran Milojević, predsjednik Udruženja za zaštitu životinja “Kerber”.

Za pse lutalice na ulicama Banjaluke za sada nema konkretnog rješenja, a članovi udruženja za zaštitu životnja kažu da je naređeno njihovo odvođenje u Prihvatilište za pse, iako su kapaciteti odavno prepunjeni.

Grad nikada nije sproveo do kraja program zbrinjavanja ovih životinja, iako su iskustva pokazala da se kaznama i edukacijom građanstva, čipovanjem, te sterilizacijom i kastracijom za tri do pet godina broj pasa na ulicama smanjuje za 90 odsto.

Neodgovorni vlasnici

U obračun sa psima nadležni su krenuli nakon što je jedna djevojka kod Venecija mosta pala sa bicikla i povrijedila se, jer je izgubila kontrolu kada su za njom potrčali psi. Udruženja za zaštitu životinja grada izdejstvovala su da bude odgođeno uklanjanje pasa koji borave na livadi kod Venecija mosta da bi za njih pronašli bolje rješenje. Međutim, nakon ovog događaja, ta obećanja su pala u vodu.

“Naređeno je da sa ulice budu uklonjeni svi psi lutalice. Vjerovatno će ih nabiti tamo u prihvatilištu i šta će biti s njima, sam bog zna. Prihvatilište je malog kapaciteta i mislim da tamo može stati samo 50 pasa. U azilu imaju strašan problem. Oni se trude i, koliko znam, rade dobro, ali uslovi su im nikakvi, a pritišću ih sa svih strana. Kada stigne naređenje s vrha, oni to moraju ispoštovati”, kaže Goran Milojević, predsjednik Udruženja za zaštitu životinja “Kerber”.

On ističe da su najveći problem neodgovorni vlasnici. Čak 95 odsto pasa na ulici su odbačeni vlasnički psi. Zakonske odredbe postoje, ali njihovo sprovođenje kaska.

Na račun preduzeća “Slaven”, koje je zaduženo za Prihvatilište za pse, dolazile su optužbe od strane nekih udruženja da ne obavljaju svoj posao dobro, te često pribjegavaju eutanaziji pasa.

Privremeno rješenje

Slaven Grbić, direktor ovog preduzeća, te optužbe odbacuje. Kaže da trenutno u azilu ima više od 300 pasa i štenadi, a da su u posljednje tri godine eutanizirana tri psa i dvije mačke, koji su bili povrijeđeni u saobraćajnim nesrećama, bez izgleda za oporavak i u agoniji.

“Teško je komentarisati glasine, ali u prošlosti je bilo situacija koje su dokazane u našu korist, pa čak posjedujemo i dokumentaciju MUP-a RS u kojoj svjedoci daju izjave u kojima objašnjavaju napade na azil”, kaže Grbić.

Prihvatilište/azil grada je privremeno sklonište napravljeno pored gradske deponije, čijim se proširenjem našla u samoj deponiji. Grad je još 2007. pokrenuo postupak izgradnje novog azila, odredio novu lokaciju i sa 2009. stao s radovima zbog ekonomske krize.

Goran Milojević iz “Kerbera” vjeruje da bi problem bio lakše riješen da se predstavnici grada obrate udruženjima bar za mišljenje.

“Kada je načelnik Komunalne policije bio Dragan Lukač nismo imali nikakvih problema, ali sadašnji načelnik, Milenko Letić, očigledno ne razumije problematiku. Razočarani smo što nam se niko ne obrati bar za savjetodavnu pomoć”, dodaje Milojević.

Ove godine za Higijeničarsku službu i azil izdvojeno je oko 150.000 KM, što je, smatraju u preduzeću “Slaven”, više nego skromno u odnosu na broj pasa i obim poslova u najvećem gradu RS.

Azil u Motikama

Za narednu godinu trebalo bi da budu planirana sredstva kako bi bila započeta izgradnja novog azila u naselju Motike. Ukupna vrijednost ovog projekta je dva miliona, ali bi projekat trebalo da bude realizovan fazno. Za narednu godinu Gradska uprava će pokušati da obezbijedi dio sredstava za izgradnju pristupnog puta i ograđivanje lokacije.

Pozitivna vijest u ovoj priči stigla je od poznatog muzičara Bore Đorđevića, koji je potpisao sporazum s gradom, kojim se obavezuje da će novčano pomoći azilu u programu sterilizacije pasa.

Bespotrebna dramatizacija

Od povrede građanke, po nalogu administracije, uhvaćeno je pet pasa na lokaciji kod Venecija mosta. Jedna ženka sa štenadima je odmah udomljena i ostavljena da izvede jednomjesečnu štenad, dok ne bude moguće da završe kod udomitelja.

Nakon toga uhvaćena je još jedna ženka i tri mlada mužjaka, koji su sterilisani, mikročipovani, vakcinisani i spremni za udomljavanje. Ove pse može udomiti svaka punoljetna osoba koja se može brinuti o sebi i drugima, a pri tome je udomljavanje besplatno.

Udruženja s kojima sarađujemo odmah su upoznata sa situacijom i planiranim aktivnostima i mogu razumjeti priče o eutanaziji samo u smislu dramatizacije situacije da bi se neko prije odlučio da udomi te pse, rekao je Pressu Slaven Grbić.

Izvor: pressrs.ba

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/banjaluka-nema-mjesta-za-sve-zivotinje/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot