Banjaluka: Kvarovi i nestanci struje gase semafore

Objavljeno: 21. 8. 2015 u 13:50h

Česti kvarovi, kao i nestanci električne energije, gase semafore na gradskim raskrsnicama pa, osim usporavanja protoka vozila, u pitanje se dovodi i bezbjednost učesnika u saobraćaju.

Šef Odsjeka za saobraćaj Slavko Davidović kaže da su ekipe za otklanjanje kvarova na semaforima 24 časa na terenu, dok s druge strane vozači često negoduju.

“U velikom broju slučajeva razlog za nefunkcionisanje semafora je nestanak struje. Tako juče zbog radova na elektromreži nije radio semafor na raskrsnici ulica Gundulićeva i Bulevara vojvode Živojina Mišića. Nedavno se desilo i da je izgorio elektroenergetski ormar iz kojeg se strujom napaja semafor na magistrali kod skretanja za Rakovačke bare pa nisu bili u funkciji”, kazao je Davidović.

Prema njegovim riječima, za održavanje semafora ove godine je izdvojeno 110.000 KM, a na području grada semafori su postavljeni na 50 lokacija.

“U toku je izrada projekta za postavljanje dodatne semaforske opreme na raskrsnici ulica Srpska i Kralja Petra Prvog Karađorđevića. Ovim će svima koji idu iz pravca hotela “Bosna” biti omogućeno da skrenu lijevo kod zgrade Gradske uprave”, objasnio je Davidović.

Smatra da bi na ovaj način bila rasterećena gužva na najprometnijoj saobraćajnici, odnosno pravac Aleja Svetog Save – Kralja Petra Prvog Karađorđevića – Vuka Karadžića.

Tvrdi da problema sa funkcionisanjem semafora generalno nema.

“Zna se desiti da semafor pređe u režim “treptač” nakon što pregori crveno svjetlo ili nastane neki drugi manji kvar, ali to brzo otklanjamo”, rekao je Davidović.

Vozači sa druge strane demantuju Davidovića i negoduju zbog često “mrtve” svjetlosne signalizacije.

“U proteklih nekoliko dana nisu radili semafori na raskrsnici Gundulićeve i Aleje Svetog Save, takođe na raskrsnici u Kralja Petra Prvog Karađorđevića i Olimpijskih pobjednika kod Administrativnog centra Vlade RS i na još nekoliko mjesta. Da li je uzrok kvar ili nestanak električne energije, to ne znam, ali sam u dva navrata imao neprijatne situacije zbog “mrtvih” semafora”, rekao je Banjalučanin Miloš Stević.

Ističe da je na raskrsnici Bulevara Srpske vojske i ulice Olimpijskih pobjednika zamalo izbjegao saobraćajku.

“Imao sam zeleno svjetlo za skretanje ulijevo i u trenutku kada sam pokrenuo svoj automobil, iz pravca “Autoprevoza” naišla su dva vozila. Sumnjam da su prošla na davno upaljeno crveno svjetlo, ali sam za dlaku izbjegao saobraćajnu nesreću. Zato sumnjam da taj dan semafori nisu bili usklađeni”, dodao je na kraju Stević.

Tajmeri

U narednom periodu biće postavljeni tajmeri, koji pokazuju vrijeme trajanja zelenog i crvenog svjetla za vozače na raskrsnici Kralja Petra Prvog Karađorđevića i Aleje Svetog Save, kod Narodnog pozorišta Republike Srpske.

“Navedeni tajmeri za vozače, koji su postavljeni na istočnom tranzitu, su se pokazali kao veoma efikasni. Analize su pokazale da je zbog pravovremenog kretanja vozača u koloni koji čekaju na zeleno svjetlo, protok saobraćaja poboljšan i do 20 odsto”, kazao je Davidović.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/banjaluka-kvarovi-i-nestanci-struje-gase-semafore/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])