Banjaluka nekada i sada (Foto)

Objavljeno: 20. 8. 2015 u 09:44h

Banjaluka je univerzitetski i kulturni centar Republike Srpske. Naziv Banjaluka je prvi put spomenut 1494. godine. Od tada iz godine u godinu, ovaj grad na Vrbasu ne prestaje napredovati.

Podsjetimo se kako je Banjaluka nekada izgledala, a kako sada.

Mjesto Banjaluka je nastalo u 15. vijeku, ali tek krajem 19. vijeka osnovane su prve škole i izgrađena je bolnica. Ubrzo se otvara sve više idustrijskih pogona, zdravstvenih i obrazovnih ustanova. Vrijeme je učinilo svoje i danas se mnogo toga promijenilo. Mada, neke najstarije građevine su sačuvale svoj izgled.

Godine 1969, 27. oktobra, Banjaluku je pogodio najsnažniji zemljotres u njenoj istoriji. Štete su bile ogromne i nakon ovog zemljotresa na snagu su stupili strožiji propisi u vezi sa izradnjom novih objekata. Na Trgu Krajine postavljen je krivi sat koji uvijek pokazuje na vrijeme kada se desio zemljotres.

Tokom građanskog rata Banjaluka nije mnogo oštećena. Rat nije ostavio previše traga na ovom gradu, ali se s vremenom znatno se izmijenila njegova fizička struktura.

Izvor: bbportal.info

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/banjaluka-nekada-i-sada-foto/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])