“Toplana”: Novi obračun grijanja!?

Objavljeno: 19. 8. 2015 u 10:50h

“Toplana” će uskoro predložiti gradu primjenu tarifnog modela, koji je grad već usvojio Odlukom o opštim uslovima za isporuku toplotne energije, a koji podrazumijeva naknadu za priključnu snagu i naknadu za potrošenu toplotnu energiju, odnosno računi bi trebalo da imaju varijabilni i fiksni dio.

Zasad, kako je Pressu rekla portparolka “Toplane” Žaklina Mijatović, nije poznato da li će ovaj model biti prihvaćen, da li će biti primjenjivan od ove sezone, sljedeće ili će biti odbijen.

Nude novi model

“To je u suštini obračun toplotne energije identičan obračunu električne energije. Kada se primijeni tarifni sistem, ne očekuje se značajna promjena ukupne naknade za toplotnu energiju, prije svih kod potrošača kojima se obračun vrši po metru kvadratnom. Ipak, moguće je da će neki imati veći, a neki umanjen račun. Međutim, rano je da prognoziramo. Ukoliko grad prihvati ovaj model, građani će biti obaviješteni tačno o sistemu naplate, kao i koliki će biti fiksni dio”, kazala je Mijatovićeva.

Ona je istakla da u svim toplanama u zemljama Evropske unije, Srbiji, pa i Federaciji BiH, kao i u Gradišci gdje se primjenjuje tarifni model, on podrazumijeva obračun naknade za instalisanu snagu i za one potrošače koji su isključeni sa grijanja, a koji žive u zgradama. Prema ovom sistemu se ide zbog usklađivanja sa evropskim zakonima o efikasnom korišćenju energije.

Prema Informaciji o mjerama i aktivnostima u pripremi grijne sezone 2015/2016. banjalučke “Toplane”, postojeće količine mazuta nisu ni približno dovoljne, pa iz ove ustanove traže pomoć i podršku Vlade Republike Srpske i grada Banjaluka. Samo na taj način će biti obezbijeđena potrebna količina mazuta za kvalitetno grijanje korisnika u narednoj grijnoj sezoni, uz reprogramiranje nastalih obaveza prema “Optima grupi” na duži period.

Pripreme za grijnu sezonu

U “Toplani” ističu da sezona grijanja neće biti ugrožena, te da su u stalnom kontaktu sa predstavnicima grada i Vlade i uvjereni su da će sredstva biti obezbijeđena.

U pomenutoj informaciji ističe se da od Vlade posebno očekuju pomoć iz razloga što je “Toplanu” predala gradu u izuzetno teškom finansijskom pa i tehničkom stanju. Navodi se i da ukoliko izostane pomoć, “Toplana” neće moći da nastavi obavljanje svoje poslovne djelatnosti.

Ipak, u “Toplani” uvjeravaju da će do polovine septembra svi planirani radovi biti završeni i da će u narednu sezonu ući spremniji nego ranije.

“Svi poslovi koji se trenutno rade u “Toplani” su u sklopu redovnog godišnjeg remonta, u koji smo ove godine uložili više nego i jedne godine ranije i to 3,2 miliona maraka. Zasad je urađen veliki dio posla, prije svega remont svih toplotnih stanica, dok su u 15 podstanica promijenjeni izmjenjivači. Mijenjamo i  dotrajale dijelove vrelovodne mreže, rekonstruišemo šahtove, dok istovremeno otklanjamo kvarove na mreži. Sigurni smo da će sve ovo dovesti do kvalitetnije isporuke toplotne energije u narednoj sezoni”, rekla je Pressu Žaklina Mijatović.

Praksa u Srbiji

U Srbiji bi do kraja ove godine sve toplane trebalo da pređu na ovaj model, odnosno da grijanje bude naplaćivano po utrošku. Fiksni dio će se plaćati cijele godine, a varijabilni samo, u zavisnosti od utroška, tokom sezone.

Najbolja je praksa da se naprave dobre pripreme, da se stanovništvo upozna sa ovim modelom, da se odštampaju probni računi, da se zgrade i domaćinstva postepeno pripreme za grijnu sezonu po novom modelu. Iskustva pokazuju da je moguće smanjiti račun od 20 do 25 odsto, ali u Srbiji postoje i negativni primjeri, tamo gdje nije obavljena dobra priprema. Potrebno je instalirati i mjerače toplote u podstanicama zgrada, koje je u Srbiji finansiralo Ministarstvo energetike.

Izvor: pressrs.ba

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/toplana-novi-obracun-grijanja/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])