Pripajanje Laktaša i Čelinca Banjaluci: Prazna priča ili dobro rješenje?

Objavljeno: 17. 8. 2015 u 13:01h

Iz Kluba odbornika SNSD-a reaktiviraju staru ideju o pripajanju opština Laktaši i Čelinac Banjaluci. Sa već aktivnim zahtjevom za formiranje opštine Starčevica, Banjaluka bi mogla krenuti stopama Istočnog Sarajeva.

Na 35. sjednici Skupštine grada odbornik iz kluba SNSD-a Dušan Čajić obratio se gradonačelniku, u ime zainteresovanih građana opštine Čelinac i opštine Laktaši, s prijedlogom da bude formiran inicijativni odbor za spajanje ovih opština s Banjalukom.

“Cilj je formiranje grada sa više opština po principu Istočnog Sarajeva, koji je za sada jedini tog tipa u Republici Srpskoj. Ova inicijativa je stara i više od deset godina i dolazi od strane odbornika SNSD-a Laktaša, Čelinca i Banjaluke, zajedno sa skupštinskom većinom. Željeli smo da pokrenemo ovu priču s mrtve tačke”, rekao je Pressu Čajić.

Višestruka korist

On ističe da postoji među građanima sve tri opštine velika podrška, te da bi rješenje ovog pitanja donijelo višestruku korist svima. On tu ističe manju administraciju, bolju organizaciju, lakše rješenje problema s komunalnim uslugama i druge.

Nameće se pitanje koliko je realno da ova inicijativa bude realizovana, s obzirom na to da se njom trguje već godinama i da ništa konkretno nije urađeno. Čajić kaže da će biti učinjeno sve da ovo pitanje bude aktivirano, da na jesen budu organizovane javne rasprave, okrugli stolovi da i građani i nadležni što detaljnije budu upoznati s prednostima spajanja ove tri opštine.

Da bi Banjaluka trebalo da bude sastavljena od više opština priča se godinama, a u posljednje vrijeme sve više je riječi i o decantralizaciji. Pričalo se da bi se trebale izdvojiti tri opštine, Lazarevo, Lauš i Starčevica. Zagovornici podjele ističu da realizacija ove ideje ne mora donijeti dodatne troškove, ako sve bude ostvareno pažljivim planiranjem.

Vjeruju da bi se podjelom Banjaluke na opštine ravnopravnije dijelila sredstva iz budžeta grada, te da bi to uticalo i na znatno uvećanje samog budžeta. Kao najčešći razlog za pokretanje inicijativa o dobijanju statusa opštine navodi se loš tretman kada su u pitanju ulaganja u naselja.

Građani podijeljeni

Prošle godine inicijativa o dobijanju statusa opštine došla je iz Savjeta MZ Starčevica. Ideja je odbacivana argumentima vladajućih da to donosi dodatne troškove.

Predstavnici Starčevice isticali su da bi, prema normama, odnos trebalo da bude jedan administrativni radnik na hiljadu građana. Oni su predlagali da bude izmješteno 30 radnika iz Gradske uprave i da bi tako dobili opštinu koja bi imala nula maraka zaduženja i koja bi sopstvenim budžetom mogla konačno da riješi neke prioritetne probleme u naselju.

U MZ Starčevica isticali su da ova priča nema nikakve veze s politikom, kao i da očekuju podršku vlasti da bi obezbijedili bolje uslove za život stanovnika ovog naselja.

U priči “Banjaluka – grad sa opštinama” građani su podijeljeni. Jedni su za decentralizaciju, ali su protiv ideje o pripajanju drugih opština, drugi vjeruju da stanje ne treba mijenjati, treći se plaše da će priču iskoristi političari samo da povećaju troškove administracije.

Ipak, svi se slažu da je ovo ozbiljno pitanje, koje zahtijeva javne rasprave i učešće građana u odlučivanju. S obzirom da se ideja nameće gotovo svake godine, ostaje samo pitanje kada će se nadležni konkretnije pozabaviti ovim zahtijevima.

Mjesne zajednice

O decentralizaciji Banjaluke se sve viša priča i zbog često isticanih problema u funkcionisanju savjeta mjesnih zajednica. Traže konkretna rješenja, jer trenutno, kako su mnogi navodili, ničemu ne služe.

Umjesto da budu otvoren kanal komunikacije između građana i grada, čini se da je taj kanal odavno začepljen. Neki zagovornici decentralizacije vjeruju da bi i ovaj problem mogao biti riješen podjelom grada na opštine.

U septembru se očekuje i nacrt novog zakona o lokalnoj samoupravi, kojim će biti redefinisana uloga i pozicija savjeta mjesnih zajednica.

Izvor: pressrs.ba

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/pripajanje-laktasa-i-celinca-banjaluci-prazna-prica-ili-dobro-rjesenje/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])