Autodrom Zalužani: Problemi traju godinama!

Objavljeno: 12. 8. 2015 u 14:37h

Problemi sa autodromom u Zalužanima se vuku godinama i većina motociklista grada smatra da je bilo samo pitanje vremena kada će neko nastradati. Upravni odbor autodroma odlučio je da obustavi do daljeg sve treninge i redovne aktivnosti na stazi.

Nakon što je prije nekoliko dana na stazi autodroma poginuo motociklista Robert Milekić na površinu je isplivalo mnoštvo problema, koji su, nažalost, ignorisani i čije rješenje je samo odgađano.

Pitanje nadležnosti

Staza je u vlasništvu Ministarstva odbrane BiH i dodijeljena je gradu Banjaluka, a grad ju je dao na upravljanje i raspolaganje Auto-moto društvu Banjaluka.

Sekretar ovog društva Milan Mačković je za Press rekao da je strašno to što je došlo do ove tragedije i uputio saučešće porodici nastradalog. Istraga je u toku, a Mačković je izjavio da je najvjerovatnije do svega došlo zbog nesporazuma.

“Motociklisti su nam se obratili i naš čuvar ih je pustio na stazu, pozvao firmu koja izvodi radove na autodromu da provjeri da li njihovi kamioni dolaze. Njemu su javili da kamioni neće dolaziti. Stazu je obišao, zatvorio sve prilazne puteve i stavio obavještenje. Međutim, izgleda da se čuvar nije dobro sporazumio sa predstavnicima firme i kamion se našao na putu”, ispričao je Mačković.

On ističe da su zbog radova, dovoženja šuta, građevinskog otpada, dali ključeve kapije šefu iskopa i da ih on daje po potrebi vozačima, te da se uvijek provjerava da li je planiran dolazak kamiona.

Upravni odbor autodroma je donio odluku da treninzi i dnevne aktivnosti budu obustavljeni do daljeg dok ne budu obezbijeđeni osnovni uslovi. Zasad će na autodromu moći biti organizovane samo veće manifestacije i događaji sa velikim obezbjeđenjem.

Mačković kaže da im se vozači prije treninga obrate, da ih oni upoznaju sa stazom, ali i sa problemima koje imaju. On ističe da, nažalost, danas svaki vozač vozi na svoj rizik.

Teško stanje svi ignorisali

Ovaj nesrećni slučaj je bacio svjetlo na pravu situaciju na autodromu. Problemi se vuku, kako mnogi tvrde, još od 2008. godine. Do tada je, kaže za naš list predsjednik Moto-kluba “Maršal” Duško Drljača, stanje bilo odlično. Staza je bila osvijetljena, ograđena, imala opremu za održavanje i čuvara.

“Auto-moto društvo i Auto-moto klub činili su nekada zajedničko društvo. Nakon raspada, Auto-moto klub nastavlja da koristi i raspolaže stazom iako je to dodijeljeno Auto-moto društvu BL. Otkako je stazu bespravno preuzeo AMK, sve je krenulo nizbrdo. Oni su je doveli u ovo očajno stanje. Kada je AMD BL konačno preuzelo autodrom, nisu mogli puno učiniti”, ispričao nam je Drljača.

Mačković ističe da najveće probleme imaju sa lokalnim stanovništvom, koje vjeruje da staza pripada njima, te da imaju pravo da je koriste da bi lakše došli do autoputa, jer je stari put pregrađen.

“Stalno provaljuju. Tri puta smo mijenjali katanac, ali oni ruše ogradu, kradu inventar, uništavaju, istovaraju smeće. Imali smo i slučaj da su nam ukrali ogromnu tablu sa natpisom, pa dotle su išli da su iskopali i 20 metara kabla i ukrali. Ovdje dovode pse u šetnju, igraju se sa djecom. Kad god smo pokušali da ih spriječimo, došlo je do haosa. Pa, samo probajte da stanete pred njih i da ih zaustavite. Dolazilo je u nekoliko navrata i do fizičkih obračuna. Mi nemamo sredstava da obezbijedimo od pet do 10 čuvara, koliko bi minimalno trebalo za ovoliki prostor. Pa, vojska ih ne bi mogla spriječiti”, požalio nam se Mačković.

Šta će se dogoditi sa autodromom, sada je pod znakom pitanja, a Drljača ističe da je bez treninga i bez staze postojanje moto-klubova u gradu besmisleno.

Rješenje je u ulaganju

Jedino rješenje za autodrom je da ponovo budu uložena određena sredstva, vjeruje Drljača, te da se postavi ograda i podigne nivo bezbjednosti.

“Mi smo prošle godine uputili zahtjev da nama i AMD BL bude dodijeljen autodrom u sezoni od 1. aprila do 31. oktobra, da tu obavezno rade samo ljudi iz auto-moto sporta, koji poznaju pravilnike i da ima fizičko obezbjeđenje”, kaže Drljača.

Izvor: pressrs.ba

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/autodrom-zaluzani-problemi-traju-godinama/||claudebot