Pronađena avio bomba u Vrbasu čeka na uklanjanje

Objavljeno: 10. 8. 2015 u 09:52h

Avionska bomba, koja se nalazi na dnu rijeke Vrbas, nedaleko od Gradskog mosta, sije strah među kupačima i dajakašima. Ovih dana dok je vodostaj bio nešto niži, oni su je primijetili i o njoj obavijestili i nadležne.

U Odsjeku za poslove Civilne zaštite kažu da su u toku pripreme za uklanjanje ove eksplozivne naprave.

Naime, bomba je već duži period u Vrbasu i prema procjenama onih koji su je uočili, radi se o avionskoj bombi dugoj oko dva metra, zaostaloj iz Drugog svjetskog rata. Banjalučanin Aljoša Dimitrijević je rekao da je bombu primijetio prije nekoliko dana dok je vozio dajak ispod Gradskog mosta.

“Nije mi bilo svejedno kada sam uočio bombu. Odmah sam pozvao policiju i nadam se da će uskoro biti uklonjena. Tim dijelom rijeke cirkuliše veliki broj kupača i dajakaša, koji treba da budu na oprezu. Nisam siguran da je do sada tu bila i sumnjam da ju je voda donijela nedaleko od Gradskog mosta, kuda često vozim dajak”, rekao je Dimitrijević.

Iz Odsjeka za poslove Civilne zaštite kažu da su upoznati sa ovim slučajem i da su ronilačke ekipe u petak snimile bombu, da bi eksperti utvrdili o kojoj vrsti naprave je riječ i na koji način je moguće njeno uklanjanje.

“Nakon toga, Tim za uklanjanje neeksplodiranih ubojitih sredstava, koji u svom sastavu nema ronioce i ne može ukloniti bombu u vodi, dobiće pomoć ronilaca iz jedinice Civilne zaštite grada i Ronilačkog kluba “BUK”, te bezbjedno ukloniti bombu. Komplikovan je to proces koji zahtijeva obezbjeđenje policije, zatvaranje saobraćaja, uklanjanje kupača, ribara i svega što može biti ugroženo u toku ove akcije “, objasnili su u ovom odsjeku.

Naglasili su da se tačan broj eksplozivnih naprava u koritima rijeka ne zna.

“Ove godine su uklonjene četiri minobacačke i tromblonske mine iz rijeke Vrbas i nekoliko sa obala Vrbasa i Vrbanje. Bombe i oružje u rijeke bacaju neodgovorni građani ili su zaostale iz proteklih ratova. Riječni tok ih nosi i nemoguće je predvidjeti kada i gdje će biti pronađene “, rekli su u ovom odsjeku.

Oni su apelovali na građane da budu savjesni i da ne bacaju bilo kakve vrste minsko-eksplozivnih sredstava u rijeke, niti da ih odlažu na njihove obale, jer time dovode svoje sugrađane u opasnost.

Lociranje

U toku je tender za firme koje će locirati krupni otpad i minsko-eksplozivna sredstava u rijekama.

“Nakon završetka postupka onaj ko dobije taj posao, locira minsko-eksplozivna sredstva, o tome obavještava Civilnu zaštitu koja organizuje uklanjanje u saradnji sa Timom za uklanjanje i uništavanje eksplozivnih naprava”, rekli su u Odsjeku za poslove Civilne zaštite.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/pronadena-avio-bomba-u-vrbasu-ceka-na-uklanjanje/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])