U jednom danu u Banjaluku sletjelo 20 roda

Objavljeno: 8. 8. 2015 u 12:14h

Rekord kada je u pitanju broj beba rođenih za 24 časa u 2015. godini oboren je u utorak, 4. avgusta, kada je svjetlost dana ugledalo 20 novorođenčadi.

Na Klinici za ginekologiju i akušerstvo Univerzitetske bolnice – Klinički centar Banjaluka (UBKC) potvrdili su da je toga dana rođeno 13 djevojčica i sedam dječaka.

Iako nije u pitanju apsolutni rekord u broju rođene djece u jednom danu, ipak predstavlja rijetkost jer se u prosjeku rodi deset beba dnevno. Sličan slučaj zabilježen je u julu prošle godine kada je u jednom danu rođena 21 beba.

U Klinici za ginekologiju i akušerstvo, gdje se rađaju ne samo djeca iz Banjaluke već i šire regije, ističuda je u prvih sedam mjeseci ove godine rođeno ukupno 1.836 beba.

“Prema našim podacima, dominirali su dječaci, a slična situacija je bila i prošle godine. Naime, od početka godine rođeno je 945 dječaka i 891 djevojčica” rekli su u UBKC-u. Dodali su da je u prošloj godini od ukupno rođenih 3.167 beba bilo 1.655 dječaka i 1.512 djevojčica.

Iz Odjeljenja za opštu upravu poručuju da je u evidenciji Matične službe grada Banjaluka za proteklih sedam mjeseci ove godine evidentirano 1.786 novorođenčadi.

U Odjeljenju su rekli da je tokom prošle godine u matične knjige ukupno upisano 4.184 djece.

“Podaci iz 2014. godine ne predstavljaju samo evidenciju beba rođenih u Banjaluci, već ukupne podatke o evidenciji djece upisane u matične knjige. Odnosno, upisana su i maloljetna djeca naših državljana koja su rođena u inostranstvu, a čije je posljednje prebivalište roditelja, prije odlaska u inostranstvo, bila Banjaluka” objasnili su u ovom odjeljenju.

Član Odbora za zdravstvo pri Skupštini grada i supspecijalista fertiliteta i steriliteta Aleksandar Zolak je rekao da nije uobičajeno da se toliko beba rodi u jednom danu.

“Ima perioda kada se rodi više beba i manje, ali se na kraju svede na neki godišnji prosjek od oko 3.000. Nažalost, broj novorođene djece u posljednjih 20 godina konstantno pada” naveo je Zolak.

Smatra da Banjaluka uopšte nema pronatalitetnu politiku.

“Ovo što grad naziva pronatalitetnom politikom kroz izdvajanje novca iz budžeta grada za pomoć u vještačkoj oplodnji nema potrebne efekte. Od 77 finansiranih procedura rođeno je samo pet beba” naveo je Zolak.

Podrška

Prema podacima Odjeljenja za društvene djelatnosti, grad je od 2009. do 2014. godine iz budžeta za podršku podizanju nataliteta i rađanju izdvojio ukupno 230.000 KM. Ovogodišnjim rebalansom budžeta grada za ove namjene obezbijeđeno je 15.000 KM.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/u-jednom-danu-u-banjaluku-sletjelo-20-roda/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])