Banjaluka: Kupači ne mare za osnovna pravila

Objavljeno: 8. 8. 2015 u 08:24h

Spasioci Ronilačkog kluba Buk iz Banjaluke proteklog mjeseca imali su pune ruke posla pružajući pomoć kupačima na gradskoj plaži kod Zelenog mosta, ali i na bazenima jer se kupači nisu pridržavali osnovnih pravila prilikom ulaska u vodu.

Intervencije su podrazumijevale i povrede do kojih je dolazilo prilikom izlaska iz vode. Pojedini kupači su, naime, zbog neurednih obala na plaži dobijali posjekotine po tijelu.

Dvadesetogodišnji Đorđe Dovčić radi kao spasilac tri godine, a u toku tog perioda nagledao se, kako kaže, svega. Pored toga što je učestvovao u raznim spasavanjima ove godine, u sjećanju će mu ostati spasavanje djevojčice sa mentalnim poteškoćama iz bazena.

“Radeći kao spasilac nagledao sam se svega i svačega. Samo u toku ove godine na gradskoj plaži kod Zelenog mosta vidio sam dosta ružnih povreda, gdje sam morao brzo reagovati. Kupači su do mene dolazili rasječenih nogu i razbijenih glava. Povrede su bile uzrokovane komadima stakla ili oštrim kamenjem na koje su slučajno nagazili ili eventualno se udarili”, kazao je Dovčić.

Miroslav Mišković, koordinator Spasilačke službe u BiH, istakao je da je veliki broj povreda kupača nastao zbog toga što se nisu pridržavali osnovnog pravila prilikom ulaska i izlaska iz vode.

“Same akcije spasavanja kupača sa gradskih plaža javljaju se s vremena na vrijeme. Statistika je u dosadašnjem iskustvu pokazala da je proteklih godina u toku ljetne sezone oko 30 pa i više intervencija bilo samo na plaži kod Zelenog mosta”, istakao je on.

Dodao je da je to jedina plaža u gradu na kojoj je urađen procenat stepena rizika, ali i to da kada se broj kupača na njoj poveća – povećava se i broj spasilačkih timova.

“Volim se kupati na raznim plažama u gradu jer živim blizu obala Vrbasa, ali pošto je rijeka dosta hladna i brza, a i vodostaj joj se zna često mijenjati, ipak sam sigurnija kad me nadgledaju spasioci”, istakla je Zora Golubović.

Radno vrijeme
Miroslav Mišković, koordinator Spasilačke službe u BiH, istakao je da je plaža kod Zelenog mosta počela s radom 1. jula i da će raditi do 1. septembra ove godine.

“Ovo je jedina gradska plaža koja je obezbijeđena spasilačkim timovima, a zbog smanjenog gradskog budžeta spasioci su raspoređeni u smjenama petkom i u dane vikenda, od 10 do 18 časova”, dodaje on.

Izvor: Nezavisne

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/banjaluka-kupaci-ne-mare-za-osnovna-pravila/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])