Građevinari daju novu mladost Kastelu

Objavljeno: 6. 8. 2015 u 11:50h

Obnova dijela tvrđave Kastel trebalo bi da bude završena do novembra, što je gotovo četiri mjeseca prije planiranog roka, marta 2016. Do sada su radovi završeni na više od 30 odsto objekata koji su obuhvaćeni drugom fazom revitalizacije ove banjalučke znamenitosti.

Rekao je ovo predstavnik Misije Evropske unije Vladimir Pandurević podsjetivši da su radovi, koji su počeli polovinom maja, povjereni preduzeću “Koto” iz Beograda.

“Za ovu fazu iz IPA fondova EU obezbijeđen je milion evra. Radovi su u toku na kompletnoj drugoj cjelini, od bedema od sjeverne kapije do kule na kojoj je prije nekoliko godina izbio požar, kao i na unutrašnjim i spoljnim zidinama”, rekao je Pandurević.

Dodao je da će po završetku rekonstrukcije ljetne pozornice biti obnovljeno 90 odsto tvrđave Kastel i time će biti završena misija EU kad je u pitanju ovaj istorijski spomenik.

“Intervencija EU je potpuno fokusirana na revitalizaciju bastiona, kula i bedema. Treća cjelina nije obuhvaćena ovim projektom, ali ćemo u saradnji sa gradom pokušati da nađemo način da se uradi i stara kula, na kojoj je prije dvije godine izgorio krov, a sve kako bismo je zaštitili od daljeg propadanja”, rekao je Pandurević.

Prema njegovim riječima, građevinci su skinuli izgorjeli krov i očistili kulu na glavnom ulazu u tvrđavu iz bezbjednosnih razloga.

“Svečano otvaranje završenog dijela tvrđave Kastel planirano je u oktobru u Kamenoj kući velikom putujućom izložbom slika evropskih muzeja, koja je u pripremi, a na čemu je angažovan Muzej Republike Srpske”, otkrio je Pandurević.

Savjetnik gradonačelnika za urbanizam i građenje Nevena Predojević je istakla da je Gradska uprava prezadovoljna dosad odrađenim poslom na tvrđavi Kastel.

“U okviru druge cjeline završena je i trafo-stanica, koja je bila u nadležnosti grada. Pored toga, grad na različitim adresama traži novac za nastavak rekonstrukcije tvrđave Kastel”, naglasila je Predojevićeva.

Turista iz Slovenije Matej Novak, kojeg smo juče zatekli kako obilazi tvrđavu Kastel, oduševljen je ovim istorijskim spomenikom.

“Od prijatelja iz Banjaluke sam čuo za ovu tvrđavu i oduševljen sam njome. Zaista ima šta da se vidi, a najljepši je pogled sa zidina na Vrbas. Smatram da će biti još ljepša kada bude kompletno obnovljena”, rekao je Novak.

Vrelovod

Nevena Predojević je istakla da je u toku i tender za izbor izvođača radova za izgradnju vrelovoda za kompletnu tvrđavu Kastel.

“Izgradnju vrelovoda finansira Gradska uprava. Vrijednost tih radova će biti oko 200.000 KM”, rekla je Predojevićeva.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/gradevinari-daju-novu-mladost-kastelu/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])