Banjaluka: Sve zavisi od komšije!

Objavljeno: 5. 8. 2015 u 10:03h

Ljubitelji životinja Banjaluke kivni su zbog novih odluka o komunalnom redu, a koje se tiču držanja kućnih ljubimaca. Za vlasnike pasa i mačaka važe pravila koja su ih šokirala.

U stanu građani mogu držati samo jednog psa ili tri mačke, i to uz prethodnu saglasnost predstavnika zajednice etažnih vlasnika. Uz čipovanje, koje je postalo obavezno, vlasnici moraju, kada vode kućnog ljubimca u šetnju, da nose i dokaz o izvršenom čipovanju. “Agresivnije” rase pasa vlasnici bi trebalo da šetaju na povocu ne dužem od 1,5 metara i sa zaštitnom korpom. Ovo su samo neke od odluka koje su za sve ljubitelje životinja sporne i neprimjerene.

Komunalci: Mora da se uvede kućni red!

Iz Odjeljenja komunalne policije kažu da su samo iz stare odluke o zaštiti i držanju životinja na teritoriji grada Banjaluka prepisane odredbe vezane za držanje kućnih ljubimaca u stambenim zgradama u važeću odluku o komunalnom redu da ne bi nastao period u kojem ne bi bilo precizno definisano ko vrši inspekcijski nadzor.

Ipak, sve je ovo navelo Udruženje za zaštitu životinja “Kerber” iz Banjaluke da uputi dopis resoru za veterinarstvo Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, u kojem traže da bude donesen pravilnik koji će biti na nivou RS.

U “Kerberu” smatraju da su ovo drastična rješenja, koja nisu u duhu zaštite i dobrobiti životinja i koja samo produbljavaju postojeće probleme u ovoj oblasti.

U komunalnoj policiji ističu da je Zakonom o zaštiti i dobrobiti životinja propisano da je lokalna zajednica nadležna za organizaciju higijeničarske službe, a sve ostale oblasti iz zakona će biti uređene odgovarajućim pravilnicima koje donosi ministar, a za čije je provođenje nadležna veterinarska inspekcija.

Odluka da za držanje kućnog ljubimca vlasnik treba dozvolu ZEV-a došla je na red, kažu u gradu, zbog svakodnevnih pritužbi građana.

“To se posebno odnosi na narušavanje kućnog reda lajanjem, prljanjem stubišta i nepropisnim izvođenjem van stambene jedinice. Saglasnost stanara je potrebna u konkretnom slučaju upravo iz ovih razloga”, rekli su Pressu u odjeljenju komunalne policije.

Ljubitelji životinja: Nedopustive odluke

U “Kerberu” smatraju da konkretna odluka nema uporište u zakonskim odredbama.

“Nedopustivo je da ovako značajano pitanje zavisi od dobre volje ili raspoloženja neupućenih i nezainteresovanih građana koji slučajno žive u istoj zgradi sa vlasnikom kućnog ljubimca, a pri tome nemaju osnovno poznavanje kinologije”, dodaju u ovom udruženju i izražavaju strah da bi zbog toga mnogi psi mogli da završe na ulici.

Oni, između ostalog, predlažu da korpe nose samo oni psi koji zbog svoje snage i spretnosti mogu da nanesu ljudima i ostalim životinjama teške povrede te da se vode na povocima dužine dva metra.

Odlukom su uvedene i zabrane kretanja ljubimaca u uređenim javnim parkovima, pješačkim zonama i na sportskim terenima.

“Pitamo se gdje da šetamo pse ako ne u pješačkim zonama? Ako su psi u pratnji vlasnika, na povocu, pa neki i sa korpom, bezbjednost građana nije dovedena u pitanje. Zdrav pas ne ugrožava ni zdravlje čovjeka. Moramo istaći da ni u regionu ne postoje ovako restriktivne mjere kada je u pitanju kretanje pasa gradovima”, ističu u “Kerberu”.

U udruženjima životinja podržavaju čipovanje, ali tvrde da nije praktično da se prilikom svakog izvođenja psa nose odgovarajući dokumenti. Dovoljno je da komunalni policajci i veterinarski inspektori posjeduju čitače čipova i na taj način provjere svakog psa.

Sastanak sa gradonačelnikom

Ljubitelji životinja su se početkom sedmice sastali i sa gradonačelnikom Slobodanom Gavranovićem. Međutim, konkretan dogovor nije ostvaren, pa pozivaju građane da potpišu peticiju koja je u pripremi.

“Mi spremamo ustavnu inicijativu jer nema drugog načina nego da Ustavni sud donese odluku da li je odluka grada u skladu sa zakonom, a mi znamo da nije”, ističu aktivisti koji su bili na pomenutom sastanku.

Izvor: Pressrs.ba

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/banjaluka-sve-zavisi-od-komsije/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])