Banjaluka: Stanovnici Potoka još liječe rane od bujica

Objavljeno: 5. 8. 2015 u 10:29h

Vodene bujice koje su prošle godine u više navrata zahvatile grad pričinile su nesagledivu štetu stanovnicima Potoka, Starčevice, Ponira, Debeljaka, Srpskog Milanovca… Mnogi su tada započeli bitku za novi život, a kako kažu, i danas se bore da stanu na noge.

Najteža situacija je bila u naselju Potok, gdje je najveća šteta na infrastrukturi i objektima, od kojih su neki ugroženi i velikim nanosima zemlje.

Stanovnike ulice Pere Drljače vodena bujica nije žalila, odnijela im je sve ono što su godina sticali.

Dragana Miletić, čija je kuća bila pod vodom, blatom i muljem, kaže da još sve nije potpuno obnovljeno.

“Sve je još svježe, mada je godina prošla. Na mog muža bujice su ostavile katastrofalne zdravstvene posljedice. Zbog pretrpljenog straha više nije isti čovjek”, rekla je Miletićeva i dodala da im niko tu štetu nije u potpunosti nadoknadio.

Sve što su dobili za odštetu, kaže, bio je vaučer od Vlade RS u vrijednosti od 5.000 KM.

“Taj iznos ni upola nije mogao pokriti nanesenu štetu na kući i okućnici. Samo kad krenem od toga da smo, dok kuća nije koliko-toliko dovedena u red, sedam mjeseci bili podstanari i plaćali kiriju”, požalila se Miletićeva.

Od lani u ovo doba pa do danas niko više ovo naselje nije obišao.

“Na obnovi naselja gotovo ništa nije urađeno. Brana je još uvijek začepljena, zbog čega strahujemo od svake kapi kiše”, naglasila je Miletićeva.

Njena komšinica Koviljka Sabadaš kaže da nikad neće zaboraviti avgust 2014. godine kada je sa prozora svoje kuće gledala kako vodena bujica uništava sve pred sobom.

“Kroz prozor, ovako nemoćna da pomognem, gledala sam kako voda ulazi komšijama u kuću, a pri tome ne znam da li nekog ima ili ne. Sjećam se, svjetlo je gorjelo, a moj unuk krenuo da pomogne. Nismo mu dali, jer u momentu mi se činilo da iz brda izvire Vrbas”, priča Sabadaševa.

Svježe okrečeni zidovi, novi podovi i stolarija prikrili su tragove onoga što je vodena neman učinila i u Ustaničkoj ulici, ali nisu sjećanja i strah njenih stanovnika.

Nepokretna starica Hida Ćulum prisjeća se da je jedva ostala živa.

“Voda mi je bila do pojasa. Sin me jedva izvukao iz kuće i odnio kod sestre u drugi dio grada, gdje sam bila dok kuća nije renovirana. Bilo, ne ponovilo se”, rekla je Ćulumova duboko uzdahnuvši.

Ukupna šteta prouzrokovana elementarnom nepogodom u Banjaluci u avgustu prošle godine procijenjena je na 6,5 miliona KM.

Iz Gradske uprave ističu da i dalje rade na sanaciji infrastrukture koju su oštetile vodene bujice.

“Sanirano je mnogo toga, između ostalog, nedavno su završeni i radovi na Kočićevom potoku. Uskoro ćemo sanirati i 15 klizišta”, rekao je portparol Gradske uprave Milenko Šajić.

Apel

Porodica Gorana Simića (29), koji je nestao u bujičnim poplavama 5. avgusta, apeluje na sve ljude koji imaju bilo kakve informacije o nestalom mladiću da obavijeste njih ili policiju. Njegov automobil “mercedes” nađen je u ulici Koste Jarića.

“Ne spavam otkako mi je dijete nestalo! Nemamo nikakve informacije šta se s njim dogodilo. Ne znam gdje više da idem i šta da radim da saznam bilo šta o nestalom sinu. Ako neko nešto zna, bar mali detalj te tragične noći koji bi mogao pomoći da nađemo Gorana, neka javi nama ili policiji”, kazao je Goranov otac Mlađo Simić.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/banjaluka-stanovnici-potoka-jos-lijece-rane-od-bujica/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])