Izvještaj protiv tri lica zbog zloupotrebe službenog položaja

Objavljeno: 4. 8. 2015 u 18:24h

Pripadnici kriminalističke policije MUP-a Republike Srpske podnijeli su danas banjalučkom Okružnom tužilaštvu izvještaj protiv tri lica iz Banjaluke zbog osnova sumnje da su počinili zloupotrebu službenog položaja ili ovlašćenja i nesavjestan rad u službi u vezi sa prometom namirnica proizvođača iz Makedonije, Srbije i Hrvatske.

Policijski službenici Uprave kriminalističke policije MUP-a Srpske podnijeli su izvještaj protiv lica čiji su inicijali R.Č, D.N. i B.P.

Za lice čiji su inicijali R.Č. postoji osnovana sumnja da je izvršilo dva krivična djela zloupotrebe službenog položaja tako što je kao službeno lice Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, s namjerom pribavljanja imovinske koristi preduzeću iz Prnjavora, u 2014. godini sačinilo naredbu o stavljanju van snage naredbe o zabrani prometa namirnica proizvođača iz Makedonije, za čiji uvoz i distribuciju u BiH je pravno lice iz Prnjavora bilo generalni zastupnik, iako je znalo da je izvještaj o zdravstvenoj ispravnosti namirnica tog proizvođača sačinjen po metodi koja nije akreditovana za službenu kontrolu zdravstvene ispravnosti hrane.

Isto lice je propustilo da pokrene postupak za donošenje naredbe o zabrani prometa namirnica dva proizvođača, jednog iz Srbije i jednog iz Hrvatske, iako je znalo da su njihovi proizvodi na osnovu rezultata izvršenih ispitivanja označeni kao zdravstveno neispravni, čime je omogućilo njihovo stavljanje u promet na tržištu BiH i Republike Srpske, te pribavljanje imovinske koristi preduzećima iz Sarajeva i Bijeljine koji su uvoznici i distributeri proizvoda tih proizvođača, saopšteno je iz MUP-a.

Drugoprijavljeno lice D.N. je u svojstvu odgovornog lica instituta iz Banjaluke ovlaštenog za kontrolu zdravstvene ispravnosti namirnica, u namjeri pribavljanja imovinske koristi preduzeću iz Prnjavora, potpisalo izvještaje o ispitivanju zdravstvene ispravnosti uzoraka namirnica proizvođača iz Makedonije, za čije proizvode je preduzeće iz Prnjavora uvoznik i generalni distributer za BiH i Republiku Srpsku, iako je znalo da su sačinjeni primjenom metode koju nadležne agencija BiH nije akreditovala u svrhu službenih kontrola zdravstvene ispravnosti hrane.

Trećeprijavljeno lice B.P, koje je zaposleno u institutu u kojem je drugoprijavljeni odgovorno lice, prilikom ispitivanja zdravstvene ispravnosti uzoraka namirnica proizvođača iz Makedonije primijenilo je metodu za koju je znalo da nije akreditovana u svrhu službenih kontrola zdravstvene ispravnosti hrane od nadležne agencije BiH, te je sačinilo i svojim potpisom ovjerilo rezultate o zdravstvenoj ispravnosti analiziranih uzoraka namirnica tog proizvođača.

Izvor: Agencije

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/izvjestaj-protiv-tri-lica-zbog-zloupotrebe-sluzbenog-polozaja/||claudebot