Ambulante u pet MZ neće biti zatvorene

Objavljeno: 4. 8. 2015 u 13:57h

Mještani Kuljana, Česme, Ade, Paprikovca i Motika za sada mogu da odahnu jer ambulante u ovim naseljima, iako je bilo najava, neće biti zatvorene bar do kraja ove godine. Iako ne ispunjavaju osnovni uslov za dalji rad, dovoljan broj prijavljenih pacijenata kojih je trenutno ukupno 3.692, gradske vlasti i Dom zdravlja odlučili su da ljekari i dalje pregledaju pacijente u ovim mjesnim zajednicama.

Potvrdio je to i načelnik Odjeljenja za društvene djelatnosti Radenko Đurica i dodao da je to odlučeno na sastanku sa predstavnicima Doma zdravlja.

“Dom zdravlja će do kraja ove godine organizovati rad u dvije smjene u svim ambulantama koje rade u zakupljenim prostorima. Isto tako, potrebno je konstantno sprovoditi aktivnosti na registraciji građana u njihovim matičnim ambulantama” rekao je Đurica.

Naglasio je da će savjeti MZ Kuljani, Česma, Ada, Paprikovac i Motike morati aktivnije da rade na tom problemu.

“Radi povećanja broja registrovanih građana u ovim ambulantama, nekoliko mjeseci unazad grad, Dom zdravlja i savjeti mjesnih zajednica preduzeli su niz aktivnosti koje, nažalost, nisu rezultovale povećanjem broja registrovanih građana” podsjetio je Đurica.

Tim povodom mještenima ovih MZ je upućen apel da se prijave u ambulantu u svom naselju kako ne bi doveli u pitanje njihov rad.

Inače, pravilnik koji uređuje ovu oblast predviđa da jedan radni tim porodične medicine ima 2.000 korisnika.

Da vlada mala zainteresovanost građana ovih naselja za registraciju u njihovim ambulantama potvrđuju podaci Doma zdravlja. U ovih pet ambulanti ukupno su registrovana 3.692 građanina.

“Od upućivanja apela u Adi je registrovano 46 novih korisnika i sada ih ukupno ima 216, u Česmi 52 ili ukupno ima 767, Kuljanima 58, odnosno ukupno 838” rekli su u Domu zdravlja.

Dodali su da je na Paprikovcu registrovan 91 novi pacijent i tako ukupno povećan broj na 1.011, a u Motikama 30 dodatnih ili ukupno 860.

Predsjednik Savjeta MZ Ada Vito Pejaković naglasio je da je ovoj MZ potrebna ambulanta. Smatra da je glavni krivac za slabo interesovanje građana, između ostalog, činjenica što u sklopu ambulante nema laboratorije.

“Zamislite kako je starijim ljudima ili roditeljima sa malom djecom jer, da bi uradili analize krvi, moraju ići u druge ambulante i sa gotovim nalazima se ponovo vraćati kod svog porodičnog ljekara u Adu” precizirao je Pejaković.

U Kuljanima ističu da je lakše otići u lokalnu ambulantu nego ići u grad kod ljekara.

“Mislim da naša ambulanta treba da radi, bez obzira na to koliko ima pacijenata i da ne predstavlja finansijski teret Domu zdravlja. Ipak je lakše nama starijima otići po recept za lijekove i terapiju ovdje nego ići u grad” kazao je mještanin Stanislav Vrančić.

Radno vrijeme

Ambulante koje rade u zakupljenim prostorima imaće od danas novo radno vrijeme. U Motikama, Paprikovcu, Šargovcu i Kuljanima jednu sedmicu ambulante će raditi od sedam do 14 časova, a drugu od 13 do 20 časova. U Česmi će ambulanta jednu sedmicu biti otvorena od sedam do 12 časova, a drugu od 13 do 18 časova. U Adi će doktor jednu sedmicu raditi od 12 do 14 časova, a drugu od 18 do 20 časova.

Izvor: Agencije

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/ambulante-u-pet-mz-nece-biti-zatvorene/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])