Manjača: Iz česme konačno potekla voda

Objavljeno: 30. 7. 2015 u 09:38h

Nakon nedjelju dana ponovo je potekla voda, i u kući i u štali. A da nije bilo vas koji ste nas u muci obilazili, slavine još vjerovatno još bile suve, priča Jovo iz Stričića, zaselak Regodići.

Razletio se po cijelom imanju, ne zna šta bi prije, lagano odrvće česme, sakuplja brižljivo vodu i sve strahuje, da izvora života opet ne nestane. Najteže mu je, kaže, gledati kako se stoka žedna muči.

“Ljeti se izgore,a zimi hoćemo da pocrkamo, ne možemo do ambulanti rijetko ko ima da očisti. Vama se zahvaljujem da nije vas ne bi svijet znao šta se dešava s nama na Manjači da su ponovo ovdje jauci sa Zmijanja”, kaže Jovo.

Još je gore na višim dijelovima Manjače, priča Jovo i upućuje nas ponovo na Lokvare, Dujakovce, Gornje i Donje Lusiće. Tamo su radovi odavno počeli, mehanizacija stoji, teren raskopan, materijal razbacan propada. Trebalo je da voda, u tom dijelu Manjače, još prije dvije godine poteče, ali do dana – današnjeg sve je ostalo na obećanjima.
Najnovije stiže od gradonačelnika Banjaluke. Slobodan Gavranović uskoro će put Manjače ne bi li se lično uvjerio kakvo je stanje i šta se može učiniti. Predstavnici mještana Manjače očigledno su zadovoljni postignutim dogovorom.

“Zadovoljan sam sa današnjim razgovorom sa gospodinom gradonačelnikom, on će iduće nedjelje i izaći na teren i dogovoriti se. Mislim da će uspjeti u toku jeseni nešto uraditi da dobijemo toliko željenu vodu” , kaže
Drago Ilić, selo Lokvari.

Ugroženi su i ljudi i stoka,vode niotkud, bunari presahnuli, lokve gotovo prazne…Dragoslav Savanović, koji ima 10 krava i 400 ovaca žali se kako je život na Manjači odavno nepodnošljiv. Sve što se zaradi, ode na vodu.

Pitanje je koliko još možemo izdržati, kaže. Vidljivo je da je u lokvama odakle se stoka napaja više je blata nego dragocjene tečnosti.

Sa gradonačelnikom je dogovoreno i da će pojedine cisterne budu dopremljene i do pojilišta kako bi se problem privremeno sanirao. Pitanje je da li će žedna stoka to i dočekati.

Izvor: ATV

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/manjaca-iz-cesme-konacno-potekla-voda/||claudebot