Prelazak kružnog toka prava muka

Objavljeno: 29. 7. 2015 u 08:34h

Kružni tok u banjalučkom naselju Petrićevac na zapadnom tranzitu, iako je smanjio saobraćajne gužve, otežava prelazak za bicikliste, osobe s invaliditetom i majke sa bebama u kolicima.

Za pješake je predviđena pasarela koja se nalazi nedaleko od kružnog toka, a ima i podzemni prolaz, međutim stepenicama je teško nositi bicikl ili dječja kolica na leđima. Sličan problem je i sa drugim kružnim tokovima.

“Svakodnevno se susrećem sa problemom prolaska ispod kružnog toka koji se nalazi u naselju Petrićevac, jer sam biciklista i moram nositi bicikl uz i niz stepenice. Najbliža pasarela je samo za pješake. Kada biciklista ili osoba sa invaliditetom koja je u kolicima želi preći sa jedne strane naselja na drugu, mora ići najmanje kilometar do prvog semafora”, kazao je Rastko P, mještanin Petrićevca.

Radenko Stjepanović, član humanitarne organizacije “Partner”, istakao je da je stanje sa kružnim prelazima u pojedinim dijelovima grada poprilično dobro riješeno, za razliku od tog na Petrićevcu.

“Kad želim da pređem taj dio, moram se kretati kilometar do najbližeg semafora, što za mene predstavlja veliki napor. Kad su gradili pasarelu trebalo je da je prilagode i za nas i za bicikliste i majke koje voze djecu u kolicima, a ne samo za pješake. Zbog toga se svi mi osjećamo diskriminisano”, istakao je Stjepanović.

Iz Gradske organizacije amputiraca “Udas” rekli su da pojedini prelazi nisu ni dovoljno široki.

“Kada je u pitanju stanje kružnih tokova u gradu, onaj u naselju Obilićevu je veoma uzak i nema dovoljno raspoloživog prostora za osobe s invaliditetom i korisnike invalidskih kolica”, kazao je Lazo Babić, predsjednik “Udasa”.

On je dodao i to da nijedan kružni tok koji je izgrađen posljednjih godina nema zvučnu signalizaciju, što otežava njegovo korištenje slijepim osobama.

Na teritoriji grada ima ukupno pet kružnih tokova. Ni pojedini semafori na prometnim raskrsnicama nisu opremljeni zvučnim signalima koji bi mogli upozoriti osobe s oštećenim vidom.

Izvor: Nezavisne

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/prelazak-kruznog-toka-prava-muka/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])