Kraća lista nezaposlenih Zavoda za zapošljavanje Banjaluka

Objavljeno: 29. 7. 2015 u 11:13h

Na evidenciji nezaposlenih Zavoda za zapošljavanje u prvih pola godine bilo je prijavljeno 7.369 lica, što je za 840 ili 4,6 odsto manje u odnosu na isti period prošle godine.

Ovo je “Glasu Srpske” potvrdila viši stručni saradnik za informisanje i odnose sa javnošću Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske Vedrana Milinković i dodala da je analiza mjesečnih izvještaja za Biro Banjaluka pokazala da je u januaru bilo najviše prijavljenih lica, 17.617.

“Za prvih šest mjeseci ove godine sa evidencije nezaposlenih Zavoda po osnovu zaposlenja brisano je ukupno 5.937 lica” naglasila je Milinkovićeva.

Dodala je da su najveći broj poslova našli kvalifikovani radnici, njih 2.044 i skoro isto toliko lica sa srednjom stručnom spremom – 2.038.

“Posao je dobilo i 1.027 lica sa visokom stručnom spremom, zatim 663 nekvalifikovanih radnika, 45 niskokvalifikovanih radnika, 23 visokokvalifikovanih radnika, 47 lica sa višom stručnom spremom, 38 mastera i 12 magistara” rekla je Milinkovićeva.

Naglasila je da je zbog neredovnog javljanja sa evidencije nezaposlenih brisano 161 lice, što je više u odnosu na isti period prošle godine, kada su brisana 424 lica.

Na kraju prošle godina na birou u Banjaluci bilo je prijavljeno 17.598 nezaposlenih i u odnosu na 2013. godinu za 607 lica manje.

U tom periodu radi zapošljavanja ukupno sa evidencije je brisano 5.547 nezaposlenih lica, dok je u istom periodu bilo 7.996 novoprijavljenih lica.

Situacija u privredi i zapošljavanju bila je i jedna od tema o kojoj su raspravljali i odbornici Skupštine grada, u nastavku posljednjeg zasjedanja gradskog parlamenta. Odbornici su prihvatili informaciju o stanju u privredi i zapošljavanju u gradu, a tom prilikom je gradonačelnik Slobodan Gavranović rekao da je grad preduzeo niz mjera koje su dale pozitivne rezultate.

“Pomaka ima, iako oni nisu veliki, ali su ohrabrujući. U posljednjih godinu i po došlo je do povećanja stope zaposlenosti, a smanjen je broj nezaposlenih” rekao je Gavranović.

Dodao je da se dolazak investitora u grad može obezbijediti samo ako se stvore bolji uslovi na nivou cijele države, što, kako kaže Gavranović, trenutno nije slučaj.

Prema podacima iz informacije o zapošljavanju u Poreskoj upravi RS do kraja aprila ove godine u gradu je bilo registrovano 15.997 preduzetnika i firmi, u kojima je bilo zaposleno ukupno 64.262 radnika.

Statistika

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, lani je u Banjaluci bilo zaposleno 61.820 radnika, najveći broj u oblasti trgovine 11.328 ili 18,3 odsto, zatim u javnoj upravi, 8.651 radnik ili 14 odsto te u prerađivačkoj industriji 7.910 radnika ili 12,8 odsto.

Zaposlenje dobilo

– 2.044 kvalifikovanih radnika

– 2.038 sa srednjom stručnom spremom

– 1.027 sa visokom stručnom spremom

– 663 nekvalifikovanih radnika

– 45 niskokvalifikovanih radnika

– 23 visokokvalifikovanih radnika

– 47 sa višom stručnom spremom

– 38 mastera

– 12 magistara

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/kraca-lista-nezaposlenih-zavoda-za-zaposljavanje-banjaluka/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])