Prokišnjava krov na sali u Piskavici

Objavljeno: 27. 7. 2015 u 09:37h

Pregledom školskih objekata na području grada zdravstvena inspekcija je utvrdila da je najteže stanje u Osnovnoj školi “Sveti Ćirilo i Metodije” u Piskavici, gdje je sala za fizičko vaspitanje neupotrebljiva zbog prokišnjavanja.

Potvrdio je to načelnik Odjeljenja za inspekcijske poslove Slaviša Sandić i dodao da su zdravstveni inspektori kontrolisali stanje u 49 školskih objekata na području grada.

“Inspektori su se najčešće susretali sa nedostatkom planova za održavanje higijene školskih objekata, zatim prokišnjavanjem objekata, neokrečenim zidovima te nedostatkom sredstava za održavanje lične higijene u školskim toaletima” precizirao je Sandić.

Dodao je da su inspektori nakon utvrđivanja nedostataka u školskim objektima nalagali njihovo otklanjanje.

Direktor OŠ “Sveti Ćirilo i Metodije” Borka Grahovac je objasnila da se već treću godinu bore sa ovim problemom.

“Prije dvije godine nam je čak bila zabranjena upotreba ovog dijela objekta. Pokušali smo prošle godine da krov saniramo lepenkom i dodatnom izolacijom, ali vremenom se voda nakupila i ponovo je počelo da prokišnjava” objasnila je Grahovčeva.

Naglasila je da će tokom raspusta pokušati da saniraju dotrajali krov, da bi taj prostor mogli koristiti učenici u nastupajućoj školskoj godini.

“Od grada smo dobili oko 11.000 KM za sanaciju grijanja, nismo upotrijebili cijelu sumu, ostalo je oko 4.000 KM koje ćemo iskoristiti da bar koliko-toliko saniramo taj ravni krov” rekla je ona.

Dodala je da nije smo krov dotrajao već cijeli objekat, u kojem je potrebno zamijeniti parket i elektroinstalacije.

U Ministarstvu prosvjete i kulture RS nisu mogli precizno reći da li će i kada moći obezbijediti novac za sanaciju sale za fizičko vaspitanje u ovoj školi.

“Dinamika daljih ulaganja u školske objekte, pa tako i sanaciju fiskulturne dvorane u OŠ “Ćirilo i Metodije” Piskavica, zavisiće isključivo od raspoloživih sredstava. U skladu sa iskazanim potrebama škola i utvrđenim prioritetima ljetni raspust biće iskorišćen za popravku sistema grijanja i zamjenu kotlova u školama u kojima je to neophodno” rekli su u Ministarstvu.

Dodali su da je u sanaciju i izgradnju osnovnih škola iz Razvojnog programa RS od 2010. do 2014. godine uloženo oko 30 miliona maraka. Od toga je za izgradnju 12 novih fiskulturnih sala izdvojeno više od sedam miliona maraka, a za sanaciju više od pola miliona maraka.

Kontrola

Slaviša Sandić je napomenuo da su ponovni inspekcijski pregledi školskih objekata planirani početkom sljedeće školske godine.

“Tada ćemo utvrditi sanitarno-tehničko i higijensko stanje u školskim objektima” rekao je Sandić.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/prokisnjava-krov-na-sali-u-piskavici/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])