Banjalučke mažoretkinje plesom osvajaju Češku (FOTO)

Objavljeno: 26. 7. 2015 u 10:03h

Članice “Banjalučkih mažoretkinja” sa nestrpljenjem očekuju učešće na Evropskom prvenstvu, koje će biti održano u avgustu u Češkoj, gdje će imati priliku da pokažu zavidne sposobnosti u mažoret plesu.

Već nekoliko mjeseci teku intenzivne pripreme kako administrativne tako i timske, a djevojčice i djevojke iz kadetskog i seniorskog tima spremne su i ushićene da predstave svoj grad i državu na još jednom takmičenju u nizu.

Učešće na Evropskom prvenenstvu izborilo je pet banjalučkih mažoretkinja, Blanka i Bjanka Ratović, Nataša Živanić, Ivana Trkulja i Isidora Šipka.

“Na prvenstvo idemo 19. avgusta i ostajemo do 23. avgusta i svakako da očekujem da se što bolje plasiramo”, rekala je Sunčica Laguza, predsjednica Nezavisne asocijacije mažoret BiH i predsjednica Centra MIS.

U ansamblu aktivno vježba i nastupa dvadesetak djevojčica uzrasta od sedam do 15 godina, te tridesetak djevojaka do 25 godina.

Nikad nije dosadno

“Banjalučke mažoretkinje” na nastupima širom BiH osvojile su mnoštvo medalja, a na dvočasovnim treninzima, koji se održavaju tri puta sedmično u Domu omladine, već pripremaju juriš na nove medalje.

“Vrlo smo složne i povezane, znamo da je to obveza, a osim obaveze mažoretkinje su za nas opuštanje, zabava, druženje. Jednostavno ko voli plesati, uvijek je dobrodošao u mažoretkinje, jer s nama se uvijek možete zabaviti. Probe imamo dva do tri puta sedmično. Raduje me što stalno vježbamo nove koreografije pa nam nikad nije dosadno”, rekla je Nataša Živanić, trinaestogodišnjakinja koja je osvojila brojne nagrade i priznanja na regionalnim i državnim takmičenjima.

Laguza je zahvalila Turističkoj organizaciji grada Banjaluka, koja svaki put pomogne njihova putovanja, kao i gradu Banjaluka, koji pomogne kad je u prilici. Laguza se međutim nada da će mažoretkinje naredne godine dobiti još veći status u gradu na Vrbasu.

“Mi se trudimo i borimo se da se na svim takmičenjima na kojim učestvujemo kotiramo što više, ali još dugo godina će proći dok naši sugrađani shvate koliko je mažoret ples cijenjen u svijetu” , navodi ona.

“Banjalučke mažoretkinje” postoje već osam godina, a djeluju u okviru Centra za edukaciju i rad sa djecom i omladinom MIS Banjaluka.

Iako djeca ne plaćaju članarine, kotizacije niti kostime, jer im sve to obezbjeđuje Centar, ipak interesovanje omladine za mažoret ples nije još na zavidnom nivou.

“Veoma smo sretni da imamo dovoljan broj djece, mada je teško zadržati njihovu pažnju, traže putovanja, projekte, malo strpljenja imaju, hoće da se sve desi preko noći”, kaže Laguza.

Brojna putovanja i nastupi

Dodaje da, iako mažoret ples nema tradiciju na našim području, postoji više klubova koji su osnovani u Republici Srpskoj, ali da je šteta što nemaju sredstava da se bolje aktiviraju.

“Iz našeg kluba se trudimo cijelu godinu da našim djevojkama obezbijedimo sredstva da bi otišle na neko putovanje”, ističe Laguza.

U proteklim godinama proputovale su gotovo cijelu RS i BiH i bile gost na više od stotinu velikih projekata u više zemalja i gradova.

Mladošću, ljepotom i elegantnim mažoret korakom uveseljavaju ulice, a korektno izvedenim koreografijama, uvježbanošću u radu sa štapom i atraktivnim kostimima, plijene pažnju gledalaca na svakom mjestu.

Bjanka Ratović, dvanaestogodišnjakinja koja dvije godine trenira mažoret ples, kaže da je presretna što će predstavljati Republiku Srpsku na Evropskom prvenstvu u Češkoj.

“Na takmičenju će biti puno zemalja, ali potrudiću se da dam sve od sebe kako bismo osvojili neku nagradu”, ističe Bjanka.

“Banjalučke mažoretkinje” su okosnica većine dešavanja na Međunarodnom banjalučkom karnevalu, a organizatori su Prvenstva BiH u mažoret plesu i Međunarodnog prvenstva u mažoret plesu “Banjaluka open” koje se održava svake godine u Banjaluci u novembru.

“Mažoret ples sve više i više je prepoznatljiv u svijetu kao vrsta plesne umjetnosti. Brojni gradovi gaje ovu umjetničku i plesnu tradiciju kao dodatni društveni sadržaj, a sve u svrhu pozitivne promocije svog područja”, navela je Sunčica Laguza.

“Banjalučke mažoretkinje” su do sada imale blizu 400 nastupa, ali sigurno će ta brojka biti uskoro još veća, a njihov ples sve bolji i ulice sa njihovim nastupima sve ljepše.

Usmjeravale orkestar

Mažoretkinje su nastale krajem 18. vijeka u Francuskoj. Prije su djevojke hodale ispred vojne parade kao zamjena dirigentu.

One su sa svojim štapovima upravljale smjer kretanja orkestra. Sa vremenom se to preoblikovalo, te su se počeli koristiti plesni pokreti i mažoret ples se polako razvijao u ono šta je danas.

Mažoretkinje su danas popularne u brojnim zemljama.

Izvor: Nezavisne

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/banjalucke-mazoretkinje-plesom-osvajaju-cesku-foto/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])