Poljaci,Česi i Izraelci na uštipcima u Piskavici (FOTO)

Objavljeno: 25. 7. 2015 u 08:32h

Da mjesna zajednica Piskavica postaje interesantno odredište za mnoge Evropljane, govori i to što je od jeseni najavljen dolazak više tura iz Poljske, ali ni sada u ovom potkozarskom kraju turista ne manjka.

U Piskavici strane goste dočekuju prikazom slavskog običaja i tradicionalnom hranom.

“Dolaze nam ljeti razne grupe, a pretežno su to Slovenci. Nekada bude 50, a nekada i do stotinu turista. Pripremamo im slavski ručak, supu, sarmu, uštipke, sve domaće”, kaže Snježana Katalović, članica KUD “Piskavica”, dodajući da iz ovog kraja nose vezene ručne radove i heklanja.

Piskavica je inače jedna od najvećih mjesnih zajednica na prostoru bivše SFRJ, kažu u ovom kraju.

“Piskavica je lijepo mjesto za život i skoro da nema razlike u odnosu na grad. Ljudi polako počinju da žive od turizma. Imali smo skoro posjete iz Izraela, Hrvatske i Češke. Prikažemo im narodne običaje, košenje, pripremimo puru, cicvaru, slatko i domaće sokove”, rekao je Nenad Šibarević, predsjednik Savjeta MZ.

U Piskavici ima i 15 formiranih voćnjaka, proizvodi se 200 tona šampinjona godišnje, a tu je i ribnjak.

KUD “Piskavica”, koji je čuvar tradicije, okuplja 140 mještana raznih uzrasta, a “Kozara etno festival”, koji je odžan 11. put, doprinio je prepoznatljivosti ovog kraja i van granica naše zemlje.

U Savjetu MZ kažu da pokušavaju pronaći investitora da u starom objektu škole, nekadašnjoj fabrici “Jadranka” pokrenu neki vid proizvodnje, kako bi zaposlili stotinak mještana.

Nedavno je u centru naselja riješeno pitanje kanalizacione mreže, a pri kraju je izgradnja vodovodne mreže.

Folkloristi nafestivalu u Poljskoj

Kulturno-umjetničko društvo “Piskavica” učestvovaće na Međunarodnom festivalu folklora “Faces of Tradition”, koji se održava od 26. jula do 1. avgusta u Poljskoj.

Na ovom festivalu društvo će prezentovati tradicionalnu narodnu nošnju, tradicionalno jelo bunjgur i održati radionicu plesa sa Kozare.

Pored KUD “Piskavica”, na festivalu u Poljskoj predstaviće se i ansambli iz Kolumbije, Meksika, Poljske, Senegala i Turske.

Izvor: Nezavisne

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/poljacicesi-i-izraelci-na-ustipcima-u-piskavici-foto/||claudebot