“Prokuvalo” u Česmi (FOTO)

Objavljeno: 22. 7. 2015 u 09:03h

Kako je teško živjeti bez pitke vode u kući na plus 40 stepeni Celzijusa najbolje zna porodica Sonje Krsmanović, koja živi u trećoj visinskoj zoni banjalučkog naselja Česma sa petoro djece, i po osam puta dnevno sa flašama u rukama idu po tečnost za piće kod komšija udaljenih stotinak metara.

“Vodu nosimo svakodnevno i užasno je. Skoro smo nabavili mašinu za veš sa rezervoarom pa donesemo vodu, naspemo je i onda se veš može oprati”, priča nam Sonja Krsmanović.

Iako oni i još mnoge porodice žive u dijelu Česme koji je četiri i po kilometra udaljen od centra grada, iz njihovih česmi ne teče voda jer do njih nije stigla vodovodna mreža. Teško je bez vode i zimi, ali problemi posebno “prokuvaju” kad dođe toplotni talas i kad je potreba za vodom veća.

Svako po flašu u ruku i po vodu na najbližu česmu stalna je scena i u dvorištu porodice Tripić, a mališani Jelena, Đorđe i Marko kupanje u bazenu, koje imaju mnogi njihovi vršnjaci, mogu samo da zamišljaju.

“Grijemo vodu u flašama po olucima i tako tuširamo djecu. Hvatamo kišnicu i nju koristimo za većinu potreba, dok vodu za piće donosimo i baš se patimo”, kaže mještanin Velibor Tripić.

A visoke temperature koje traju danima bez vode su ostavile i još neke zaseoke i mjesne zajednice. U Bronzanom Majdanu i Piskavici trenutno je bez vode po jedan zaselak, dok su u dijelu Bistrice uvedene restrikcije.

“Redukcija vode u Gornjoj Bistrici traje već tri dana, a trenutna situacija nije toliko loša koliko se očekuje narednih dana”, rekao je Miodrag Bojanić, rukovodilac “Vodovoda” u ovoj mjesnoj zajednici.

Mještanima koji drže stoku je takođe teško. Uspijevaju nekako da je napoje iz bunara, ali ako vrućina potraje strahuju da će izvori presušiti.

Cisterne po potrebi

Područja koja su ugrožena nedostatkom vode za piće obraćaju se mjesnoj zajednici, a MZ se potom obraća Civilnoj zaštiti u čijoj je nadležnosti da organizuje prevoz vode cisternama, kazali su iz “Vodovoda”.

U Gradskoj upravi su istakli da nema razloga za postavljanje cisterni sa pitkom vodom u gradu jer imaju javne česme na nekoliko lokacija.

Izvor: Nezavisne

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/prokuvalo-u-cesmi-foto/||claudebot