Utvrđeni vlasnici 6.986 parcela

Objavljeno: 21. 7. 2015 u 16:15h

Usklađivanje podataka o imovini građana u evidencijama gruntovnice i katastra trenutno se radi u 13 naselja na teritoriji grada, a ovaj posao već je završen u Kuljanima, Vujinovićima i Novakovićima.

Naime, zbog neusklađenosti ovih evidencija veliki broj stanovnika Banjaluke ima problem da proda svoju imovinu ili dobije građevinsku dozvolu jer ne mogu dokazati da su vlasnici zemljišta.

U Republičkoj upravi za geodetske i imovinsko-pravne poslove RS (RUGIP) rekli su da su s ciljem rješavanja ovog problema u gradu počeli proces stvaranja jedinstvenog registra imovine građana, kroz katastar nepokretnosti.

“Do sada je ovaj proces završen u tri katastarske opštine – Kuljani, Vujinovići i Novakovići, na ukupnoj površini od 728 hektara na oko 6.986 parcela” naveli su u RUGIP-u.

Dodali su da se trenutno vrši usklađivanje evidencija u katastarskim opštinama Česma jedna i dva, Derviši, Debeljaci, Ponir, Bočac donji i gornji, Agini Selo, Krmine, Vrbanja jedan i dva, Brda, Jagare, Delibašino selo jedan i dva, Mađir i Bastasi.

Naveli su da su ovaj proces u gradu pokrenuli u decembru 2013. godine, te da se nadaju da će ova jedinstvena baza podataka u Banjaluci biti završena u narednih pet godina.

“Na ovaj način ćemo objediniti sve evidencije koje su do sada vođene o nepokretnostima kao što su gruntovnica, popisni katastar, zemljišni i katastar nepokretnosti, knjiga uloženih ugovora o otkupu stanova i poslovnih prostora i slično” rekli su u RUGIP-u.

Istakli su da će jedinstvena evidencija omogućiti brži i efikasniji promet nepokretnosti.

“Isto tako, biće ubrzan proces dobijanja građevinskih dozvola za izgradnju, što će omogućiti investiciona ulaganja kako stranih tako i domaćih investitora” kazali su u Upravi.

Iz Gradske uprave poručuju da bi usklađivanje podataka olakšalo proces izdavanja građevinskih dozvola.

“Neriješeni imovinsko-pravni odnosi u velikom broju slučajeva su glavni razlog što se pojedini postupci  izdavanja dozvola ili oduže ili prekinu. Građani zbog različitih evidencija u nekim slučajevima ne mogu dokazati da su vlasnici te imovine” rekli su u Gradskoj upravi.

U prilog tome govore i podaci iz Gradske uprave koji se odnose na proces legalizacije bespravno izgrađenih objekata na teritoriji grada. Od 2008. do maja ove godine riješena su 6.273 predmeta, a izdato je samo 2.809 građevinskih dozvola.

Novac

Projekat registracije nepokretnosti se finansira iz kredita Svjetske banke koji iznosi 7,5 miliona KM. Novac će biti raspoređen na 248 katastarskih opština u RS, ali u RUGIP-u nisu precizirali koja suma će biti potrošena na formiranje katastra nepokretnosti u Banjaluci.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/utvrdeni-vlasnici-6-986-parcela/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])