Vrućine udvostručile potrošnju vode

Objavljeno: 18. 7. 2015 u 11:48h

Tropske vrućine su drastično povećale potrošnju vode, što je dovelo do toga da su pojedina sela i periferija grada imali slab pritisak ili uopšte nisu imali vodu.

Najkritičnije je bilo na Manjači, u Pavićima, Kolima, Rekavicama, Racunama i Krupi na Vrbasu, dok su u perifernim dijelovima grada najviše problema imala domaćinstva na Šibovima.

Zbog toga je u petak održan sastanak predstavnika grada i “Vodovoda”, na kojem je odlučeno da će Komunalna policija obilaziti kritične zone, da provjerili da li se voda racionalno koristi. Zaključeno je da u ovom periodu treba smanjiti zalijevanje bašta, pranje vozila, “osvježavanje” dvorišta, na šta se troše velike količine vode.

Načelnik Odjeljenja za komunalne i stambene poslove i poslove saobraćaja Zoran Novaković rekao je da je najdrastičniji primjer naselje Šibovi, na kojima se dnevno prosječno trošilo 170 kubika vode, a sada je potrošnja povećana na 430 kubnih metara.

“Ustanovili smo da je najveća potrošnja u ranim jutarnjim i večernjim časovima, dok se tokom dana situacija stabilizuje. To pokazuje da ljudi ili zalijevaju bašte, peru automobile ili pune bazene. Zato će Komunalna policija obilaziti ta područja i protiv onih koji to budu radili biće preduzete kaznene mjere” rekao je Novaković.

Naglasio je da za sada nisu planirane redukcije u snabdijevanju vodom.

Isto tako uputio je apel građanima da racionalno koriste vodu, da ne bi došlo do poremećaja u snabdijevanju.

Direktor “Vodovoda” Branka Trninić je rekla da je snabdijevanje gradskog područja uredno.

“Enormno je porasla potrošnja vode, a posebno apelujemo na potrošače koji su na vodovodnom sistemu Subotica, a to su domaćinstva u naseljima Pervan, Goleši i Čokorska polja, da smanje potrošnju vode. Takođe pozivamo stanovnike Šibova i Pavlovca, koji se vodom snabdijevaju sa rezervoara Koprivnjak, da je racionalno troše, da ne bi došlo do uvođenja redukcija”  rekla je Trninićeva.

Objasnila je da količina vode u ovim rezervoarima direktno zavisi od hidroloških uslova i neracionalne potrošnje.

“Potrošači u sjevernom dijelu grada najviše u Jablanu, Barlovcima, Dragočaju, Motikama i Kuljanima te Glamočanima, trebalo bi racionalnije da koristite vodu, da ne bi došlo do pada pritiska u višim zonama grada” navela je Trninićeva.

Iz Gradske uprave poručuju da je počelo odvoženje cisterni sa vodom u više dijelove Česme.

“U petak je cisterna upućena i u Krupu na Vrbasu, koja će pokrivati i dijelove Rekavica i Kola. Jedna cisterna je stacionirana u Stričićima, koja će snabdijevati vodom tamošnje stanovništvo. Obezbijeđene su i dežurne cisterne, koje će biti upućivane na teren po potrebi” naveli su u Gradskoj upravi.

Istakli su da su procijenili da za sada nema potrebe za postavljanjem cisterni sa pitkom vodom u gradu, jer kako su dodali, postoje javne česme na nekoliko lokacija, koje su u funkciji.

Izgradnja

Izgradnja sekundarne vodovodne mreže u ulici Vida Simurdžića u naselju Lauš počela je prije dva dana.

“Ovaj problem smo stavljali godinama na listu prioriteta, u našoj mjesnoj zajednici. Konačno ćemo sa novom vodovodnom mrežom imati bolje snabdijevanje vodom. Imali smo velikih problema sa slabim pritiskom, a dešavalo se i da nam nestane vode” rekao je mještanin ove ulice Savo Božić.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/vrucine-udvostrucile-potrosnju-vode/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])