Banjaluka: Kupaca malo, povrće propada

Objavljeno: 17. 7. 2015 u 09:05h

Jako je vruće pa nam povrće propada svaki dan. Bacamo ga ili dajemo po najnižoj cijeni, a kupaca ima samo ujutru, kukaju prodavci na gradskoj tržnici zbog toplotnog talasa koji je “istopio” pazare.

“Ovih dana prodaja je potpuno podbacila. Ponuda na tržnici je raznovrsna, kao i uvijek ima svega, voća i povrća, odnosno svega onoga što ljudi standardno kupuju na ovom mjestu, ali gužve baš i nema. Stalni kupci dođu u jutarnjim satima kad se još može hodati, a poslije kad upekne sunce nema nikoga”, rekla je Ljepa Agić, prodavačica, te dodaje da je na 40 stepeni teško održati voće i povrće svježim.

Slobodanka Nedić, prodavačica koja prodaje med, kaže da im se ne isplati cijeli dan biti na tržnici jer kupaca nema.

“Tu budem do 13 časova jer je nemoguće raditi na ovako visokim temperaturama, a desi mi se da ne prodam ništa i za tih nekoliko sati kad sam za tezgom”, kaže Nedićeva i dodaje da kilogram meda košta od 14 do 16 KM, dok kilogram saća košta do 20 KM.

Milja Vasić, penzionerka koju smo zatekli na tržnici, istakla je da kupovinu svježeg voća i povrća obavlja u jutarnjim satima, a da je već oko deset sati u kući – sve dok sunce ne zađe.

Bolja situacija je u zatvorenom dijelu tržnice gdje prodaju mliječne proizvode i proizvode od ribe jer prodavači rade u klimatizovanoj prostoriji pa, kako kažu, ne propadaju im proizvodi kao što se dešava prodavcima voća i povrća.

“Velika prednost je što imamo klimu i nemamo baš utisak kolike su vrućine vani, ali opet prodaja nije na nekom zavidnom nivou”, kaže Stana Guduraš koja prodaje mliječne proizvode.

Kako kaže, kilogram kajmaka košta od 12 do 15 KM, dok za kilogram sira treba izdvojiti od pet do devet KM, koliko košta vlašićki sir.

Ona i ostali prodavci kažu da su vrućine, ali i besparica, uticale na smanjenje broja kupaca.

Pijačni barometar

Paprika……… 1,5 – 2 KM

Paradajz……. 1,5 KM

Krompir…….. 0,80 KM

Krastavac…….1 KM

Kupus………  0,80 KM

Tikvice………1,5 KM

Lubenica……. 0,70 KM

Kruške………. 4 KM

Šljiva……….. 1,2 KM

Jabuke………. 2 KM

Breskve…… 1,5 KM

Višnje……….. 4 KM

Grožđe………. 5 KM

Izvor: Nezavisne

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/banjaluka-kupaca-malo-povrce-propada/||claudebot