Banjaluka: Prelaze na crveno i kradu znakove!

Objavljeno: 16. 7. 2015 u 09:38h

Na području grada Banjaluka godišnje bude uništeno oko 900 saobraćajnih znakova, a svaki četvrti pješak ne poštuje saobraćajnu signalizaciju. Iako je broj smrtno stradalih u saobraćajnim nesrećama smanjen u odnosu na ranije godine, i dalje se takve nesreće dešavaju na određenim mjestima i putnim pravcima koji predstavljaju crne tačke.

Screenshot_2

Saobraćajna “kultura” u gradu na Vrbasu već je mnogo puta “opjevana” u brojnim analizama i publikacijama, a kampanje koje se periodično sprovode ne daju vidljive rezultate, što se ne bi moglo reći i za pojačane kontrole tokom sprovođenja tih kampanja, koje su, sudeći po broju vozila i vozača isključenih iz saobraćaja, mnogo više “uticale na svijest” nego svi transparenti, edukacije i prezentacije održane na temu bezbjednosti u saobraćaju.

Ne mare za boje

U informaciji o bezbjednosti saobraćaja koja će se krajem ovog mjeseca naći pred odbornicima Skupštine grada, između ostalog, stoji i podatak da su pješaci u određenom periodu snimani kamerom koja je bila sakrivena u obližnjem kiosku, te da 25 odsto onih koji su prelazili semafor kod Gradske uprave i kod “Boske” nisu marili za svjetlosnu signalizaciju.

“U Ulici kralja Petra II Karađorđevića kod Gradske uprave i kod “Boske” urađeno je istraživanje na način da su prije i nakon postavljanja tajmera snimani pješaci kamerom koja je bila sakrivena u kiosku i nije uticala na ponašanje pješaka. Analiza je pokazala da je svaki četvrti pješak nepropisno prelazio ulicu dok je bilo upaljeno crveno svjetlo. Nakon postavljanja tajmera, njihov broj je smanjen, a analiza je pokazala da se sada svaki deseti pješak nepropisno ponaša”, kažu u Odjeljenju za komunalne i stambene poslove i poslove saobraćaja koje je pripremilo informaciju.

Lome

Posebna priča je i sa saobraćajnim znakovima, koji pored klupa i korpi za otpatke te zasada mladog drveća, predstavljaju stalnu metu vandala, pa se postavlja pitanje da li zaista ima toliko vandala u gradu, bave li se oni ičim drugim u životu i da li rade u smjenama? Pored ogromnog broja uništenih klupa i sadnica, vandali u Banjaluci godišnje unište oko 900 saobraćajnih znakova. Prošle godine, šteta od uništavanja saobraćajnih znakova iznosila je 70.000 maraka.

“Prošle godine uništeno je 350 saobraćajnih znakova, devet saobraćajnih ogledala, šest svijetlećih znakova, a 17 stajališnih oznaka uništeno je u potpunosti. U posmatranom periodu evidentirali smo više od 900 porušenih znakova. Iznos štete bio je oko 70.000 maraka. Što se tiče slučajeva krađe signalizacije, bilo je nekoliko značajnijih djela, ali se ne radi o masovnoj pojavi, a počinioci po našim informacijama nisu pronađeni”, kažu u ovom odjeljenju.

Alkohol, opijati i crne tačke

Što se tiče lokacija na kojima su se dešavale saobraćajne nesreće sa fatalnim ishodom, posebno mjesto zauzima putni pravac Banjaluka – Jajce, Krupa na Vrbasu, te putni pravac Banjaluka – Prijedor. U toku prošle godine poginulo je šest lica, od toga tri pješaka i po jedan vozač, suvozač i putnik. Teže je povrijeđeno 91 lice, dok je 405 ljudi lakše povrijeđeno u nesrećama koje su se dogodile na području grada. Ukupan broj saobraćajnih nesreća u prethodnoj godini je 2.215, što je nešto bolje od situacije iz 2013. godine, u kojoj se desilo 2.295 nesreća. U istom periodu, zbog vožnje u alkoholisanom stanju iz saobraćaja je isključeno više od 1.500 vozača. Zbog vožnje pod uticajem opijata iz saobraćaja je isključeno sedam vozača.

Izvor: pressrs.ba

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/banjaluka-prelaze-na-crveno-i-kradu-znakove/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])