Pakleni rad na 45 stepeni

Objavljeno: 8. 7. 2015 u 12:15h

“Dok ne popadamo u nesvijest, nećemo prestati sa poslom, ne smijemo da se požalimo jer se plašimo otkaza, a posao je teško naći.”

Sliježu ramenima preplanuli radnici koje smo zatekli u banjalučkom naselju Priječani i nastavljaju sa poslom kao da živa na termometru ne pokazuje 45 stepeni. Tropski talas koji je zahvatio RS zagorčao je život stanovništvu, a posebno fizičkim radnicima, koji i po deset sati provode na užarenom asfaltu.

Iako živa u termometru neprestano skače, zbog čega je meteoalarm za područje banjalučke i prijedorske regije za danas izdao crveno upozorenje, mnogi poslodavci u Srpskoj ne obustavljaju radove pod vedrim nebom. Na vrelom asfaltu zatekli smo radnike kako marljivo obavljaju svoje zadatke. Nisu se mnogo iznenadili ni kada smo im rekli da živa u termometru pokazuje 45 stepeni Celzijusa. Brišući znoj sa čela i crvenih obraza, kažu da ni sami ne znaju kako izdržavaju.

“Vidite kako nam je, dok ne popadamo u nesvijest, nećemo prestati sa poslom. Ne smijemo da se požalimo jer se plašimo otkaza, a do posla je teško doći, pa makar bio i krvav kao što je naš. Bez obzira na temperature, radno vrijeme se mora poštovati”, kaže jedan od radnika koji nije želio da mu objavimo ime.

Ni njegovom radnom kolegi Saši Božiću nije lako. Čitav dan sa lopatom u ruci po suncu, ali mora. Od toga živi, a drugog posla nema.

“Ova dva dana se umire. Donosim vodu, ali ona je već nakon pet minuta vrela. Nemam izbora, moram od nečega da prehranim porodicu. Bolje raditi i po ovoj vrelini, nego besposlen sjediti u kući”, rekao je Božić.

Grupu građevinca zatekli smo na kratkom predahu.

“Posao je težak sam od sebe, ali je po ovoj vrelini duplo teži. Da ne pravimo češće pauze i da nije hladne vode, ne bi se moglo izdržati”, kaže jedan od njih.

Ljekari upozoravaju da fizička aktivnost u tropskim uslovima radnike može koštati života.

“Na ovako visokim temperaturama ne bi trebalo uopšte da se radi. Nažalost, poslodavci se toga ne pridržavaju. Posljedice rada u ovakvim uslovima kreću se od najbezazlenije sunčanice, glavobolje i kolapsa organizma do toplotnih udara i u najgorem slučaju smrti”, rekla je ljekar porodične medicine Milijana Stanković.

Radnicima preporučuje da se obavezno zaštite noseći zaštitna odijela i kacige kako bi spriječili direktnu izloženost suncu, te da unose što više tečnosti u organizam.

Savez sindikata RS apelovao je na Ministarstvo rada i Uniju udruženja poslodavaca da učine sve što je u njihovoj nadležnosti da se u najtoplijem dijelu dana obustave poslovi na otvorenom.

“Svaki izgubljeni sat radnici će nadoknaditi, ali izgubljeno zdravlje, a da ne govorimo o životima, niko ne može vratiti”, istakli su u Savezu sindikata i dodali da je zaštita na radu obaveza poslodavaca koja se u potpunosti mora ispoštovati.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Milenko Savanović pozvao je poslodavce da zbog visokih temperatura preraspodijele radno vrijeme i zaštite zdravlje radnika.

“Prema međunarodnim standardima definisani su uslovi i kriterijumi za izvođenje radova u uslovima visokih temperatura, a jedna od mjera je izbjegavanje rada u najtoplijem dijelu dana”, kazao je Savanović.

Hitna pomoć

U dežurnim službama hitne pomoći u RS rekli su da stanje nije alarmantno i da se većina građana pridržava savjeta.

“Broj pacijenata se povećao za nekih 20 odsto. Uglavnom dolaze zbog uboda insekata, krpelja, kratkotrajnog gubitka svijesti i stomačnih tegoba”, rekli su u banjalučkom Domu zdravlja i dodali da pacijenata sa sunčanicom nije bilo.

Isti odgovor dobili smo i u drugim gradovima, a ljekarima se najčešće javljaju hronični bolesnici.

Upozorenje

Iz Hidrometeorološkog zavoda RS za danas su najavili najtopliji dan u ovom toplotnom talasu.

“Za banjalučku i prijedorsku regiju uključen je crveni, a za sve ostale krajeve narandžasti meteoalarm. Temperatura u većini krajeva biće do 38, a u pojedinim predjelima i 40 stepeni Celzijusa”, kazala je meteorolog Milica Đorđević.

Crveni meteoalarm predstavlja upozorenje na vrlo opasne vremenske pojave, koje se javljaju rijetko, a takvog su intenziteta da mogu prouzrokovati veliku materijalnu štetu i biti vrlo opasne za zdravlje. Samo malo blaži vid upozorenja je narandžasti meteoalarm.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/pakleni-rad-na-45-stepeni/||claudebot