Banjalučani: Vrbas najbolji lijek protiv žege

Objavljeno: 7. 7. 2015 u 11:11h

Visoke temperature već danima popravljaju ovogodišnje rekorde, a zbog očekivanog tropskog talasa uključen je narandžasti meteoalarm. Gradska kupališta i bazeni u gradovima vrve od kupača.

Meteorolozi su zbog očekivanog rasta temperature preporučili poseban oprez, praćenje vremenske prognoze i poštivanje savjeta nadležnih službi.

“Najvreliji dan u ovom toplotnom talasu biće sutra, kada će živa u termometru u pojedinim mjestima skočiti i do 40 stepeni”, rekli su u Hidrometeorološkom zavodu RS.

Zbog tropskih temperatura na ulicama se mogu sresti samo stanovnici koji su obavljali neodložne poslove. Spas od visokih temperatura stanovnici su potražili u zatvorenim prostorima i na gradskim kupalištima, koja su vrvjela od kupača svih uzrasta, piše “Glas Srpske”.

Banjalučani na obalama Vrbasa kažu da je rijeka najbolji lijek protiv žege. Uprkos upozorenjima da voda nije preporučljiva za kupanje, iz časa u čas kupača je bilo sve više.

“Tokom dana vrijeme provodimo pored rijeke jer je mnogo prijatnije, a naveče se trudimo da izvedemo djecu van grada. Vrbas je među najčistijim rijekama i ni najmanje ne strahujem kada je riječ o higijenskoj ispravnosti vode”, kaže Dragana Malešić, koja je sa mališanima uživala na gradskoj plaži Abacija.

Žega i sparina natjerale su stanovnike Gradiške da potraže rashlađenje na kupalištima. Najpopularnije je “Ostrvo na Savi”, gdje su već postavljene ležaljke i suncobrani. Veliki broj kupača vrijeme provodi i na jezeru Laminci. Bojan Janković kaže da gotovo svaki dan provodi na obali Save.

“Svakodnevno dolazim na Savu jer mi je najbliže, a vikendom sam na jezeru Laminci. To su trenutno dva kupališta idealna za osvježenje”, rekao je Janković.

Iako nemaju uređene gradske plaže, Prijedorčani ljeto provode na obalama Sane. Druga opcija su bazeni “Akva planet”.

“Svako ko se želi rashladiti, lako sebi pronađe ugodno mjesto pored rijeke”, rekli su Prijedorčani.

Načelnik Higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja Prijedor Milica Otković potvrdila je da je voda bakteriološki ispravna.

“Nove uzorke uzećemo tokom sedmice, budući da se očekuje talas vrućina, a time i intenzivnija sezona kupanja”, dodala je Otkovićeva.

Dobojlije vrijeme uglavnom provode u Sportsko-rekreacionom centru “Džungla”.

“Rashlađujemo se ovdje na bazenima ili jednostavno na selu u nekoj hladovini – kazala je Marina Božović.

Prnjavorčani ljeto provode na obalama Ukrine ili na bazenu u naselju Donja Ilova. Spas od vrućina Srpčani pronalaze na gradskim bazenima “Posejdon” i Sportsko-rekreacionom centru Bardača. Veliki broj kupača i turista iz svih krajeva osvježenje su pronašli u Turističko-rekreacionom centru “Balkana” kod Mrkonjić Grada, a zaposleni kažu da vikendom ovo mjesto posjeti na hiljade turista.

Izvor: Mondo

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/banjalucani-vrbas-najbolji-lijek-protiv-zege/||claudebot