Uprava Kosmosa ponudila isplatu dugovanja u roku od tri godine

Objavljeno: 3. 7. 2015 u 16:04h

Vršilac dužnosti direktora “Kosmosa” Dušan Vještica ponudio je radnicima sporazum na osnovu kojeg bi im isplata duga za plate počela za šest mjeseci i bila završena u roku od tri godine.

Još, međutim, nije poznata sudbina tog prijedloga, jer se o njemu još nisu izjasnili svi radnici. Veći dio radnika “Kosmosa” bio je u štrajku od 22. decembra prošle do 19. maja ove godine jer nisu dobili 15 i po plata, a godinama im nisu uplaćeni ni doprinosi za penzijsko i zdravstveno osiguranje.

Vještica je istakao da pola radnika “Kosmosa” ima potpisan sporazum sa bivšim direktorom Draganom Ilićem, kojim je bilo precizirano da im cjelokupan dug bude isplaćen do kraja prošlog mjeseca, dok je pola radnika tužilo preduzeće. On je istakao da dug radnicima do kraja juna nije bilo moguće isplatiti zbog problema sa kojima se suočava “Kosmos”.

“Ni sa jednima ni sa drugima još nismo potpisali sporazum koji sam predložio, ali očekujem da ćemo u narednim danima postići dogovor. Nema masovnog aktiviranja izvršnih presuda tako da preduzeće nije ugroženo”, kazao je Vještica.

On je pojasnio da će radnici tekuće plate dobijati redovno, a da bi za šest mjeseci krenula isplata dugovanja iz ranijeg perioda.

“Junska plata biće isplaćena za nekoliko dana. Račun nam je do prije nekoliko dana bio blokiran zbog duga prema Poreskoj upravi, ali smo dogovorili reprogram tih obaveza”, naglasio je Vještica i dodao da je poreski dug “Kosmosa” oko osam miliona KM.

Predsjednik Sindikalne organizacije “Kosmosa”, koja okuplja radnike koji su bili u štrajku, Željko Nikolić rekao je da su on i određen broj zaposlenih potpisali sporazum sa novim direktorom i da će vjerovatno isto učiniti i ostali članovi sindikata na čijem je čelu. Predsjednik Sindikalne organizacije koja nije podržavala štrajk Mihajlo Zrnić rekao je da će uraditi onako kako mu nalože radnici koji su u njegovom sindikatu. Veći dio radnika ovog sindikata ima potpisan sporazum sa prethodnim direktorom.

Uprava

Dušan Vještica je istakao da samo on trenutno predstavlja upravu preduzeća jer izvršni direktori još nisu imenovani. Naglasio je da bi u narednih 30 dana oni trebalo da budu imenovani. Prethodna uprava je razriješena kada je prekinut štrajk.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/uprava-kosmosa-ponudila-isplatu-dugovanja-u-roku-od-tri-godine/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])