Upitna podrška za bikove na grbu Banjaluke

Objavljeno: 3. 7. 2015 u 11:28h

Prema trenutnom mišljenju odbornika Skupštine grada, teško je reći da li će posljednji prijedlog za izgled grba grada dobiti potrebnu većinu jer su odbornici vladajuće koalicije Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), Demokratskog narodnog saveza (DNS) i Socijalističke partije (SP) neodlučni, dok je opozicija protiv.

Gradonačelnik Slobodan Gavranović (SNSD) potvrdio je da će odbornicima predložiti da prihvate posljednje idejno rješenje o izgledu grba grada. Dodao je da prijedlog ove odluke treba da se nađe na dnevnom redu idućeg zasjedanja gradskog parlamenta.

“U javnoj raspravi većina iznesenih mišljenja je pokazala da podržavaju posljednje idejno rješenje. Dužan sam da poštujem volju većine onih koji su učestvovali u javnoj raspravi i zato sam u skupštinsku proceduru uputio dokument koji predlaže prihvatanje posljednjeg idejnog rješenja za grb grada”, objasnio je Gavranović. Istakao je da prijedlog ne znači ništa bez podrške odbornika, koji će ipak dati posljednju riječ.

Šef Kluba odbornika SNSD-a Duško Račić rekao je da klub nije donio zvaničan stav o tom pitanju, te da će poštovati njegovu odluku.

“Moje lično mišljenje je da grb nije dobar. On treba da pobudi osjećanje strasti i ljubavi prema našem gradu”, rekao je Račić.

Njegov stranački kolega Draško Ilić nije precizirao kakav je njegov stav o ovom pitanju, ali je dodao da se prije donošenja konačne odluke treba rukovoditi voljom naroda i uzeti u obzir mišljenje stručnjaka.

Kako će glasati DNS još nije odlučeno, potvrdio je šef Kluba odbornika te stranke Boran Bosančić.

“Kada smo usvajali nacrt ovog dokumenta, bilo je velikog otpora prema ponuđenom rješenju, tako da ćemo  se u donošenju odluke voditi mišljenjem građana, ali i reakcijama sa javne rasprave”, rekao je Bosančić i dodao da ponuđeno rješenje nije ni najbolje ni najlošije.

Odbornik SP-a Milan Milaković objasnio je da Klub nezavisnih odbornika, čiji je on član, o tom pitanju još nije raspravljao, ali da će stajati iza odluke koju donese klub. Pored njega, članovi kluba su Mira Galić, takođe iz SP-a, te nezavisni odbornici Slobodan Lukić i Ranko Baroš.

Zamjenik šefa Kluba odbornika NDP-PDP, odbornik NDP-a Vladimir Mirošljević, rekao je da odbornici ovog kluba neće prihvati ovakvo rješenje.

“Grad Banjaluka nema nikakve veze sa volovima i prihvatanje ovakvog grba je suludo. Taj grb nisu napravili ljudi iz Banjaluke već iz Srbije, koji nemaju osjećaj za život u gradu i šta jednom Banjalučaninu znači ovaj grad. Grb mora biti prepoznatljiv za građane, a ja ne vidim u njemu ništa. On možda može bit grb Manjače jer tamo imamo koridu”, rekao je Mirošljević.

Odbornik SDS-a Đorđe Umićević kaže da će odbornici ove stranke biti uzdržani pri glasanju.

“Ne možemo podržati posljednje ponuđeno rješenje. Smatram da aktuelni grb ne treba mijenjati, ali s obzirom na to da postoji odluka Ustavnog suda RS, lagani bojkot prema takvoj odluci može biti da se ne koristi nikakav grb, kako bismo pokazali da nismo zadovoljni presudom”, rekao je Umićević.

Ustavni sud RS proglasio je u februaru 2013. godine grb grada neustavnim, uz obrazloženje da sadrži elemente vjerskog i nacionalnog identiteta samo srpskog naroda, čime se druga dva konstitutivna naroda i pripadnici ostalih dovode u neravnopravan položaj.

Javna rasprava

Nijedan odbornik gradskog parlamenta tokom javne rasprave o idejnom rješenju novog grba grada nije uputio primjedbu, sugestiju ili prijedlog na ponuđeno rješenje, dok su nešto manju zainteresovanost pokazali građani.

Tokom rasprave, koja je trajala od 20. aprila do 20. maja, svoje mišljenje dalo je samo 18 građana. Najviše zamjerki bilo je na nedostatak prepoznatljivih obilježja grada i boje grba.

Pozitivna mišljenja bila su usmjerena na to da predloženo rješenje predstavlja ogroman pozitivan pomak u vizuelnom identitetu grada, te na to da sadržaj grba ne vrijeđa nikoga i da je neutralan.

Kako izgleda grb

Autori prijedloga grba grada su heraldičari Zoran Nikolić i Srđan Marlović iz Beograda. On sadrži štit na kojem dominiraju zlatna kruna, dva srebrna bika koji drže štit stojeći na zlatnoj grani kestena, ispod koje je srebrna lenta na kojoj piše “Slavna i sveta”.

Prema ranijim pojašnjenjima autora, bik je izraz pokretačke snage, istrajnosti i neustrašivosti. Na prostoru Zmijanja i Krajine on je dio specifične narodne tradicije. Sve značajnije proslave i narodni sabori počinju i završavaju se borbom bikova. Ona je Kočićevom pripovijetkom “Jablan” uzdignuta na jednu višu, opštu i simboličnu ravan vječne borbe dobra protiv zla.

Zlatna grana kestena govori o hiljadama zasađenih drvoreda koji su gradu dali prepoznatljivo lice.

Moto “Slavna i sveta” su riječi iz stihova kojima je Jovan Dučić opjevao rijeku Vrbas. Grb sadrži i zlatnu boju, koja u heraldici označava slavu, mudrost, postojanost i vjeru. Srebrna boja je simbol čistote, mira, istine i radosti, a crvena označava hrabrost, velikodušnost, snagu i sreću.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/upitna-podrska-za-bikove-na-grbu-banjaluke/||claudebot