Banjaluka: Ovo su deficitarna i suficitarna zanimanja za narednu školsku godinu

Objavljeno: 3. 7. 2015 u 14:20h

Važna informacija za srednjoškolce i studente…

Utvrđena deficitarna i suficitarna zanimanja za narednu školsku godinu, saopšteno je iz Gradske uprave Banjaluka.

Za narednu školsku 2015/2016. godinu deficitarna zanimanja za učenike srednjih škola su: zidar, tesar i obućar.

Deficitarna zanimanja/struke koji se stiču u prvom ciklusu studiranja na visokoškolskim ustanovama su:

– diplomirani inženjer elektrotehnike: odsjek računarstvo i informatika;

– diplomirani inženjer tekstilnog inženjerstva: odsjek tekstilno inženjerstvo –obućarska tehnologija i dizajn;

– diplomirani profesor matematike i informatike.

Učenici srednjih škola i studenti prvog ciklusa na visokoškolskim ustanovama, koji su u školskoj 2014/2015. godini ostvarili pravo na stipendiju za deficitarna zanimanja/struke, a koja u školskoj 2015/2016. godini nisu definisana kao deficitarna, imaju pravo na stipendiju do završetka obrazovanja u tim strukama, ukoliko ispunjavaju predviđene uslove.

Odlukom o utvrđivanju visine sredstava za stipendiranje učenika i studenata iz budžeta Grada, visini stipendija i deficitarnim zanimanjima – za školsku 2015/2016. godinu, koja je jednoglasno usvojena na zasjedanju Skupštine Grada 30. juna, utvrđena su i suficitarna zanimanja koja se stiču u prvom ciklusu studiranja.

To su sljedeća zanimanja, odnosno struke:

diplomirani inženjer poljoprivrede;
diplomirani inženjer arhitekta;
diplomirani ekonomista (svi smjerovi);
diplomirani ekonomista menadžer (svi smjerovi);
diplomirani pravnik (svi smjerovi);
profesor razredne nastave;
profesor srpskog jezika i književnosti;
profesor engleskog jezika i književnosti;
profesor fizičkog vaspitanja i sporta (svi smjerovi);
diplomirani geograf (smjer – profesor geografije);
diplomirani pedagog;
diplomirani novinar;
doktor medicine;
doktor stomatologije;
diplomirani socijalni radnik i
diplomirani psiholog.

Odlukom će za stipendije za narednu školsku godinu biti planirano 1.600.000 KM. Visina stipendije prema socijalnom statusu i stipendije za uspjeh u školi, odnosno studiju, utvrđena je u iznosu od 80 KM za učenike i 130 KM za studente. Stipendija za deficitarna zanimanja za učenike za narednu školsku godinu povećana je sa 150 na 160 KM, a za studente iznosi 250 KM.

Grad Banjaluka u školskoj 2014/2015. godini stipendira 369 studenata i 1.101 učenika.

Boris Pupić, stručni saradnik za odnose sa javnošću, informisanje i izdavaštvo Agencije za rad i zapošljavanje BiH rekao je ranije za BUKU da najviše nezaposlenih u BiH ima sa strukom: VSS dip. kriminalisti, dipl. ekonomisti, dipl. pravnici, politolozi, žurnalisti, socijalni radnici, prof. socijologije i dipl. pedagozi.

Kada su u pitanju nezaposleni sa srednjom stručnom spremom prednjače ekonomski tehničari, mašinski tehničari, maturanti gimnazije i saobraćajni tehničari Od KV i VKV najviše nezaposlenih ima među bravarima, vozačima motornih vozila, prodavačima, frizerima-vlasuljarima, kuharima i metalostrugarima.

„Prema broju objavljenih oglasa natraženija zanimanja u našoj zemlji su sa VSS: IT inžinjeri, softver inžinjeri, inžinjeri elektrotehnike, građevinski inžinjeri, diplomirani farmaceuti, doktori medicine-specijalisti. Sa SSS to su: prodavači i ugostitelji, mašinovođe, operater za unos podataka, tehničar za građevinske materijale, tehničar za sigurnost saobračaja. A od VKV i KV radnika to su: krojači, zidari, varioci, kožari, asfalteri, drvoresci i rukovalac kranom“, rekao je Pupić.

Pri izboru srednjih škola i fakulteta Boris Pupić preporučuje da se mladi prvo informišu o potrebama tržišta rada, te da svoje obrazovanje prilagode ovim potrebama.

Izvor: Buka

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/banjaluka-ovo-su-deficitarna-i-suficitarna-zanimanja-za-narednu-skolsku-godinu/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])