Banjaluka: Spasioci, ipak, na gradskim plažama

Objavljeno: 1. 7. 2015 u 14:08h

Skupština grada juče je usvojila rebalans budžeta, nakon dvočasovne rasprave, u kojem je nakon pritiska javnosti obezbijeđen novac za spasilačku službu na plažama.

Iako sredstva nisu velika i iznose 4.000 KM, taj novac nije bio planiran u nacrtu rebalansa budžeta, koji iznosi 118,7 miliona KM. Ipak, gradski oci su nakon javne rasprave o nacrtu rebalansa, kada su građani iznijeli stav da bi trebalo obezbijediti novac za spasioce, usvojili njihove prijedloge, pa su tako prebacivanjem obezbijedili novac za tu namjenu.

To je pozdravio i odbornik SNSD-a Nenad Talić, koji je pohvalio odluku gradskih vlasti da uvaže sugestiju građana da su potrebni spasioci na plažama i da se pronađe način da se obezbijedi novac za njihov rad.

Osim novca za spasioce dodatni novac biće obezbijeđen i za izgradnju puta za Priječane, u visini od 53.000 KM, te 15.000 KM za pronatalitetnu politiku.

U vladajućoj koaliciji SNSD, DNS i SP se slažu da se ovim rebalansom može obezbijediti normalno funkcionisanje grada.

Odbornik SNSD-a Duško Račić je rekao da program mjera za prikupljanje prihoda daje rezultate.

Njegov koalicioni kolega Boran Bosančić, odbornik DNS-a, negodovao je što se nije našao prostor za 50.000 KM za održavanje seoskih puteva.

Odbornik NDP-a Mirna Savić-Banjac je rekla da se svake godine povećava stavka za ispatu sudskih presuda.

“Grad mora preduzeti nešto kada je riječ o tom pitanju, jer je trenutna situacija neizdrživa”, dodala je Savić-Banjac.

Gradonačelnik Slobodan Gavranović je kazao da budžet dodatno opterećuje naplata sudskih rješenja.

“Dvije presude su skoro postale izvršne. Firmi “Bevu” za zemljište na Rebrovcu isplaćeno je 800.000 KM, a firmi “Omnistruktura”, koja je uradila idejni projekat za sportski centar, na ime odštete 500.000 KM”, rekao je Gavranović.

Dodao je da sa Vladom RS pokušavaju zaustaviti dramatičan pad prihoda PDV-a i poreza na nepokretnosti. Istakao je da neporeski prihodi ne mogu da održavaju ono što je zakonska obaveza grada.

“Mjere koje smo preduzeli daju prve rezultate, jer su prihodi po ovom osnovu veći za 700.000 KM u odnosu na isti period lani”, naveo je Gavranović.

Sajt

Slobodan Gavranović je rekao da grad ima samo jedan sajt i samo taj može biti zvaničan.

“Postoji sajt Skupštine u sklopu postojećeg sajta Gradske uprave. Nezvanični sajt ne može da nosi naziv Skupština grada”, rekao je Gavranović i dodao da će o svemu ovome posljednju riječ dati Skupština grada.

Novi klub

U gradskom parlamentu osnovan je novi odbornički klub PDP-NDP.

Predsjednik je odbornik PDP-a Zoran Talić, a čine ga još tri odbornika NDP-a Mirna Savić-Banjac, Vladimir Mirošljević, Momir Božić i odbornik PDP-a Aleksandar Zolak.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/banjaluka-spasioci-ipak-na-gradskim-plazama/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])