Banjaluka: Potrošeni milioni, a sadnice propadaju

Objavljeno: 23. 6. 2015 u 11:43h

I pored činjenice da Grad Banjaluka izdvaja prilično velika sredstva za obnavljanje drvoreda i nove sadnice, na više mjesta u gradu već duži period stoje osušene i slomljene sadnice ili mjesta s kojih je mlado drveće uklonjeno!

efe

Sadnice koje građani skupo plaćaju stradaju zbog vandala, nepovoljnih uslova, manjka vlage, ali i zbog neplanske sadnje.

Svake godine ista priča

Pošto se za održavanje zelenila izdvajaju milionski iznosi, građane interesuje zašto je to tako. Kako kažu u Gradskoj upravi, obnova sadnica uglavnom se obavlja na jesen, nakon utvrđivanja stanja na terenu i sumiranja svih analiza, a to će biti slučaj i ove godine, u kojoj je za ove svrhe planirano 20.000 maraka. Trenutno se radi na zalivanju sadnica na područjima koja oskudijevaju vlagom.

“Planirana je obnova sadnica, koja će biti obavljena na jesen. Pratimo stanje mladih drvoreda, kao i količinu padavina, temperaturu i druge ekološke faktore, te na osnovu toga izdajemo naloge za zalivanje. U septembru sumiramo sve zabilježeno tokom ljeta i pravimo plan jesenje sadnje, odnosno vršimo zamjenu suvih i uništenih sadnica. Ove godine planiran je iznos od 20.000 maraka za zamjenu za sve suve i polomljene sadnice, te sadnice posječene iz bezbjednosnih razloga”, kaže portparol Gradske uprave, Milenko Šajić.

U drvoredima u centru grada, ali i u ostalim, pojedine sasušene sadnice stoje mjesecima. Prema dosadašnjim iskustvima, ali i izvještajima iz uprave, Grad godišnje posadi od 1.000 do 1.200 novih sadnica, ali većina ne stigne ni da prolista.

Paprena cijena

Sve ovo ne bi bio problem da nedavno nije usvojena Odluka o prosječnim jediničnim cijenama radova komunalne i javne infrastrukure i uređenja javnih površina, po kojoj prosječna cijena jedne sadnice iznosi 81 marku.

Za koje vrste drveća su se, po ovoj cijeni, odlučili nadležni u Gradskoj upravi nije poznato, ali jednostavnim pregledom cjenovnika u rasadnicima u okruženju može se doći do podatka da lipa, jasen i platan, koje najčešće sade u Banjaluci, koštaju uglavnom od 10 do 14 maraka za sadnice do 2,5 metara visine.

“Otkako se troše milioni i milioni posljednjih godina, zelenilo je sve jadnije. Do koga je, ne znam, nisam stručnjak pa ne mogu reći kriv je taj i taj, ali oduvijek je bilo, ako nešto ne znaš, plati onog ko zna to da uradi. Treba angažovati ljude iz gradova u kojima zelenilo blista, pa platiti da dođu ovdje i daju savjete. Za tolike pare koliko su u posljednjih 10 godina potrošili, trebalo bi da nam je cijeli grad ogroman park. A sada šta imamo – betonirane parkove i sadnice koje se suše”, kaže Banjalučanin Rajko Babić.

Pored suše, vandala i zagađenja, koje takođe utiče na šanse za preživljavanje drveća, poražavajuće jeste i to da su cijeli redovi skupih sadnica nestajali zbog neplanske gradnje i nesporazuma između institucija, pa je tako na Bulevaru Živojina Mišića nedavno stradalo četrdesetak platana, koji su posađeni na manje od pola metra od kablovske kanalizacije “Elektrokrajine”, a da sve bude još gore, i nadležni u gradu i u “Elektrokrajini” su upozoravali jedni druge, ali krajnji rezultat bilo je čupanje sadnica.

Za zelenilo 1,4 miliona KM

Grad Banjaluka u 2015. godini predvidio je budžetom 1.440.000 maraka za uređenje zelenih površina. Od tog iznosa, 280.000 KM namijenjeno je za održavanje drveća u drvoredima, parkovima i naseljima, orezivanje, uklanjanje suvih grana, redukciju krošnje, sječu, uklanjanje izdanaka, sanaciju oštećenja, zalivanje i druge poslove.

Takođe, za sadnju radi smanjivanja buke i aero-zagađenja u ovoj godini planiran je iznos od 10.000 maraka.

Izvor: pressrs.ba / Foto: D. Pozderović

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/banjaluka-potroseni-milioni-a-sadnice-propadaju/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])