Krivičnim djelima prisvojio 1.356.000 KM

Objavljeno: 22. 6. 2015 u 13:18h

Policija je banjalučkom Okružnom tužilaštvu podnijela izvještaj protiv šesdesetčetvorogodišnjeg M.NJ. iz Banjaluke koji je osumnjičen da je počinio pet krivičnih djela i protivpravno prisvojio 1.356.000 KM, rečeno je u Centru javne bezbjednosti /CJB/ Banjaluka.

Portparol CJB Banjaluka Marija Markanović rekla je da je M.NJ. od juna 2005. do januara 2013. godine počinio dvije poslovne prevare, dvije obmane pri dobijanju kredita ili drugih pogodnosti, tri oštećenja tuđih prava i po jedno izdavanje čeka i sredstava bezgotovinskog plaćanja bez pokrića i zloupotreba ovlašćenja u privredi.

Ovo lice se sumnjiči da je krivična djela izvršio na štetu dvije banke, fondacije iz Holandije, fonda iz Prijedora i budžet Republike Srpske i pribavio protivpravnu imovinsku korist od oko 1.356.000 KM.

M.NJ. se sumnjiči da je kao direktor, odgovorno lice i vlasnik preduzeća “Džambo pet” iz Laktaša, pri sklapanju poslova dodjele i korišćenja zajma u vidi kreditnih sredstava, obmanuo predstavnike fondacije iz Holandije da će ispuniti obaveze u vidu vraćanja zajma koje nije vratio.

Prema njenim riječima, M.NJ. se takođe sumnjiči da je obmanuo banku iz Bijeljine, na način da mu je službenik banke odobrio kredit, a on je kao sredstvo obezbjeđenja priložio imovinu koja je već bila založena.

M.NJ. se sumnjiči da je oštetio i fond iz Prijedora, na način da je prilikom podizanja novčanih sredstava u vidu pozajmnice, kao sredstvo obezbjeđenja dao mjenice, iako su računi preduzeća čiji je vlasnik bili blokirani te nije bilo novčanih sredstava na računima prilikom izdavanja mjenica.

Takođe, M.NJ. se sumnjiči da je počinio i krivično djelo na štetu banke iz Sarajeva, kao i banke iz Bijeljine, te na štetu budžeta Republike Srpske, kada je u navedenom periodu, otuđio pokretnu imovinu svog preduzeća, iako je bila založena i postojalo je pravo zaloga te onemogućio naplatu potraživanja povjerioca kao i prinudnu naplatu na ime ranijih obaveza koje je preduzeće imalo po osnovu poreza i sporednih davanja.

Pored navedenog, lice M.NJ. se sumnjiči da je sačinjavao poslovne isprave lažnog saodržaja, čime je izbjegao izvršavanje poreskih ili drugih zakonskih obaveza uskrativši sredstva koja predstavljaju javni prihod oštetivši na taj način budžet Republike Srpske.

Nezvanično se saznaje da je izvještaj podnesen protiv Momira Nježića.

Izvor: Agencije

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/krivicnim-djelima-prisvojio-1-356-000-km/||claudebot