Hramu Hrista Spasitelja na trajno čuvanje predata ikona Presvete trojice

Objavljeno: 21. 6. 2015 u 12:48h

Sabornom hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci danas je na trajno čuvanje predata ikona Presvete trojice sa ugrađenom česticom starozavjetnog Mamvrijskog hrasta iz izraelskog grada Hebrona, koja je dar Pokloničke agencije Srpske pravoslavne crkve Dobročinstvo.

Ikona, dimenzija 120 puta 90 centimetara, djelo je ikonopisca Bojana Jurišića, a rađena je u tradiciji vizantijske ikonografije, po starozavjetnom motivu javljanja Boga praocu Avramu u vidu tri anđela.

Direktor Agencije “Dobročinstvo” Dragan Vukić rekao je da im je želja bila da Avramov blagoslov bude nad gradom Banjalukom i svima koji u njoj žive.

“Molimo se Bogu da se mir useli u srce svakog od nas, a pošto Avrama poštujemo ne samo mi hrišćani, već i Jevreji i muslimani, duboko verujemo da će taj blagoslov doći do svih nas i da ćemo voditi računa o tome da smo njegovi potomci i da moramo da gradimo mir”, rekao je Vukić.

Starješina hrama Hrista Spasitelja Dragan Maksimović rekao je da je danas veliki dan za Banjaluku i sve vjernike, a da je poseban značaj u tome što je nekada na tom mjestu bio porušeni hram Svete trojice, koji je vaskrsao u vidu hrama Hrista Spasitelja.

Sveštenstvo hrama Hrista Spasitelja poklonilo je Agenciji “Dobročinsvo” ikonu srpskih svetitelja, među kojima se nalazi i episkop banjalučki Platon.

Svečanom dočeku i predavanju ikone Presvete trojice, osim brojnih vjernika, prisustvovao je i direktor Republičkog sekretarijata za vjere Dragan Davidović.

Ikona Presvete Trojice će, po blagoslovu Njegovog preosveštenstva episkopa banjalučkog Jefrema, u hramu Hrista Spasitelja vjernicima biti dostupna za poklonjenje i cjelivanje.

Biblijski događaj koji predstavlja ova ikona, opisan je u starozavjetnoj knjizi Postanka, a desio se oko 1.800 godina prije nove ere u mjestu Mamvri kod Hebrona, na zapadnoj obali rijeke Jordan.

Da bi se sklonili od dnevne žege, Avram je svoje goste smjestio pod krošnjom jednog hrasta, u Bibliji poznatog kao Mamvrijski hrast, u čijoj blizini je bio nastanjen.

Ovaj hrast se očuvao do naših dana i nalazi se na posjedu ruskog manastira Svete trojice, a po predanju, star je 5.000 godina i predstavlja veliku svetinju za hrišćane, Jevreje i muslimane.

Zaslugom Agencije “Dobročinstvo”, jedna čestica ovog sveštenog drveta, stavljena je u relikvijar koji se nalazi u dnu darivane ikone.

Izvor: Agencije

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/hramu-hrista-spasitelja-na-trajno-cuvanje-predata-ikona-presvete-trojice/||claudebot