Banjaluka: Gradonačelnik najavio smanjenje plata u administraciji

Objavljeno: 20. 6. 2015 u 10:02h

“Ukoliko se i dalje nastavi pad u punjenju budžeta, već u septembru ćemo pokrenuti pitanje smanjenja plata radnika u administraciji”, kazao je u petak gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović.

“Ranije smo skinuli jedan manji iznos na platama, negdje od 150.000 do 200.000 KM. Takođe, razmišljali smo i o restrikcijama regresa, ali to je zakonska osnova koja se ne može izbjeći. Mi možemo donijeti odluku da nećemo isplatiti regres, ali onda nas čekaju tužbe radnika koje će doći na naplatu”, rekao je Gavranović.

On je za moguće smanjenje plata rekao da to predstavlja jedan od načina punjenja budžeta, koji je “tanji” za pet miliona od predviđenog i zbog toga se i radi rebalans lokalne kase.

“Ovdje se radi o tome da mi, u stvari, imamo smanjenje prihoda i da smo budžetom koji je usvojen krajem prošle godine u situaciji da trenutno imamo pet miliona manje od predviđenog, tako da smo obavezni da budžet koji je koncipiran na višim prihodovnim osnovama svedemo na realno stanje koje sada imamo. Jedan dio rashoda će biti skinut na Civilnoj zaštiti, gdje smo imali značajno pomjeranje budžetskog okvira u odnosu na prethodne godine”, rekao je Gavranović.

On je dodao da se trenutnim rebalansom nije išlo na smanjenje troškova u sportu, kulturi, socijali, stipendijama i slično.

“Mislim da se ove oblasti neće ni dirati do kraja godine”, ustvrdio je gradonačelnik.

Boran Bosančić, predsjednik GO DNS-a, kazao je da je finansijska situacija veoma teška te da se i uvijek nepopularni metod smanjenja plata mora primjenjivati.

“Konkretno smanjenje plata je nešto što je ostalo kao opcija. Na drugoj strani imamo mnogo načina za uštede, a jedan od njih je i obuka zaposlenih u javnim preduzećima od strane udruženja za upravljanje projektima. Smatramo da su to beskorisne obuke koje ne daju nikakve efekte i rezultate te da tako nešto ne treba praktikovati u narednom periodu”, kazao je Bosančić.

Zoran Talić, odbornik PDP-a u Skupštini grada, kazao je kako su “vlast i partijsko zapošljavanje krivci za smanjenje plata”.

“Svi zaposleni, radnici i svi ostali, pa i sam gradonačelnik moraju da dijele sudbinu budžeta. Svima treba da bude smanjena plata, a oni pravi stari radnici neka postave pitanje što je vlast zapošljavala nepotrebne radnike”, kazao je on.

Ako bude usvojen, rebalansom će budžet iznositi 118.730.000 KM.

Izvor: Nezavisne

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/banjaluka-gradonacelnik-najavio-smanjenje-plata-u-administraciji/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])