Banjaluka: U Ulici Zdravka Dejanovića ugroženo šest kuća

Objavljeno: 19. 6. 2015 u 11:45h

Klizište u naselju Česma, u Ulici Zdravka Dejanovića, koje od prošle godine ugrožava šest stambenih objekata, i dalje je aktivno, a mještani kažu da potporni zid puca, kao i zemlja okolo.

“Nešto se dešava sa zemljom jer stalno puca i ovo ovako neće moći dugo. Ugroženo je šest kuća, ali najviše moja i komšinice Mirjane Srdić. Uz sami temelj kuće zemlja je pukla, ima metar i po dubine”, priča nam Milja Čigoja.

Rješenje o iseljenju iz te kuće porodica Čigoja je dobila prošle godine, ali nemaju gdje da se isele, a dvojica sinova nemaju posao iako su fakultetski obrazovani, tako da sami ne mogu da potraže siguran krov nad glavom.

“Sinovi nekad odu da spavaju kod prijatelja, ali ne možeš otići nekome pa biti duže od tri dana. Dok god jedan ćošak stoji, ja neću izaći. Kod komšinice u jednoj sobi boravi njih troje jer je otišlo pola temelja”, rekla je Milja, dodajući da je i ona, kao i Srdići, jedno vrijeme živjela kod komšija gdje je sigurnije.

Ova porodica pukotine po dvorištu zatrpava, a stepenice su poduprijeli drvenim stubovima.

“U Centru za socijalni rad sam bila i prije dva dana i tražila smještaj, ali su rekli da nemaju para i kažu da idem kod gradonačelnika. Kod njega na sastanak u staklenac, kad je kafa prvog u mjesecu, idem redovno i zadnji put mi je rekao da spasa za kuću nema”, tvrdi Milja Čigoja.

Kod Srdića, koji su u dupleksu sa porodicom Marić, klizište je prošle godine odnijelo pola temelja, ali borave u kući. Oko njihove kuće šljunak, lopate i ostali alat se ne odlažu i uvijek su pri ruci kako bi se ublažilo slijeganje terena.

“Svaki dan se osjeti pomjeranje zemlje, a na potpornom zidu se može vidjeti kakvo je stanje. Preko metar se slegao teren, sve puca”, rekao je Rodoljub Marić, čije je domaćinstvo petočlano.

U Odjeljenju za komunalne, stambene i poslove saobraćaja Gradske uprave su rekli da je u Ulici Zdravka Dejanovića rađena sanacija na tri mjesta, te da ima još poslova koji zasad nisu u planu.

Što se tiče smještaja porodice Čigoja, kažu da će sa Centrom za socijalni rad pronaći neko rješenje.

Iz Centra za socijalni rad do kraja radnog dana nismo dobili odgovor na pitanje u kojim slučajevima su dužni da obezbijede rješenje smještaja porodica čije su kuće ugrožene klizištima i šta je sa konkretnim slučajem porodice Čigoja.

Izvor: Nezavisne

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/banjaluka-u-ulici-zdravka-dejanovica-ugrozeno-sest-kuca/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])