Starčevica: Traže lokaciju za spomenik borcima

Objavljeno: 17. 6. 2015 u 09:49h

Mjesna boračka organizacija Starčevica uputiće ovih dana zahtjev Gradskoj upravi da joj dodijeli prostor gdje bi postavili spomenik za 180 poginulih boraca Vojske RS iz tog naselja.

Jedan od pokretača ove inicijative i član Mjesne boračke organizacije Starčevica Milorad Jerilović izjavio je da bi prostor u parku gdje je betonska šahovska ploča i gdje se okupljaju ljudi u ulici Josifa Pančića bio idealan za spomen-obilježje stvaraocima Republike Srpske iz tog dijela grada.

“Prvo smo se obraćali crkvama u našem naselju, od kojih smo tražili dozvolu da postavimo spomen-česmu u dvorištu Rebrovačke crkve ili hrama Svete Petke. Međutim nije nam odobreno. Zato smo odlučili da se obratimo Gradskoj upravi. Park u ulici Josifa Pančića je idealan za postavljanje spomen-ploče ili česme. Tu stvaraoci Republike Srpske sa našeg područja najviše provode vrijeme, pa bi ih obilježje sjećalo na pale komšije i saborce”, kazao je Jerilović.

On je dodao da se nada će im grad dati prostor bez nadoknade, a sami će osmisliti način kako da finansiraju postavljanje spomenika.

Istovjetan zahtjev je na prošloj sjednici Skupštine grada iznio i odbornik SNSD-a u Skupštini grada Nenad Talić, kojem su se ovi bivši borci obratili za pomoć.

“Zahtjev boraca sa Starčevice iznio sam na prošloj sjednici Skupštine grada i smatram da je to lijepa inicijativa. Pali borci zaslužuju da imaju spomenik. Mjesna boračka organizacija Starčevica ima puno boraca koji žele da izraze poštovanje palim saborcima i smatram da im treba izaći u susret”, rekao je Talić.

Iz Gradske uprave su rekli da će Odjeljenje za prostorno uređenje zauzeti stav o njihovom prijedlogu.

“Ovo odjeljenje podržava svaku inicijativu za izgradnju spomenika i spomen-obilježja iz oslobodilačkih ratova koja je podnesena u skladu sa Zakonom o spomenicima i spomen-obilježjima oslobodilačkih ratova”, rekli su u Gradskoj upravi.

Ada

Milorad Jerilović je rekao da su ranije borci iz Mjesne boračke organizacije Ada pokrenuli sličnu inicijativu.

“Grad je borcima Ade dodijelio prostor bez nadoknade za spomenik. Nadam se da će i nama izaći u susret”, rekao je Jerilović.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/starcevica-traze-lokaciju-za-spomenik-borcima/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])