Banjaluka: Sladoledi pod lupom

Objavljeno: 17. 6. 2015 u 11:02h

Sa dolaskom toplijeg vremena inspektori su pooštrili kontrole hrane, a posebno zdravstvene ispravnosti neupakovanog sladoleda, dok ljekari upozoravaju da su tokom ljeta češća trovanja lako kvarljivim namirnicama.

Kada je u pitanju sladoled, Slaviša Sandić, načelnik Odjeljenja za inspekcijske poslove, kaže da zasad kod deset kontrolisanih subjekata nisu utvrdili nijedan slučaj neispravne poslastice.

“Svi koji proizvode, uslužuju i prodaju neupakovan sladoled dužni su da vrše kontrolu zdravstvene ispravnosti sladoleda jednom mjesečno”, kaže Sandić.

S obzirom na to da konzumiranje mikrobiološki neispravnog sladoleda može da prouzrokuje trovanje i niz drugih zdravstvenih problema, Inspekcija će i u budućem periodu sprovoditi pooštren nadzor.

“Do kraja mjeseca inspektori će posredno putem ovlaštene laboratorije uzeti uzroke sladoleda kod subjekata koji proizvode, uslužuju i prodaju neupakovan sladoled, a radi provjere njegove mikrobiološke ispravnosti”, ističe Sandić.

On upozorava da proizvođač sladoleda iz vitrina ili automata mora da vodi računa da je sladoled pripremljen na propisan način, da je zdravstveno ispravan i da se čuva na odgovarajućoj temperaturi kako bi se spriječilo kvarenje.

“Pored toga, hladna poslastica treba da se uzima čistim priborom i poslužuje u ambalaži i kornetima koji su zaštićeni od spoljašnjih uticaja. Prodavci sladoleda moraju posjedovati dokaz od ovlaštene zdravstvene ustanove da su pod zdravstvenim nadzorom”, rekao je Sandić.

Kazne za prodaju sladoleda koji je mikrobiološki neispravan kreću se od 6.000 do 18.000 maraka za pravno lice, a za odgovorno lice u pravnom licu od 1.000 do 3.000 maraka. Za preduzetnike kazne iznose od 4.000 do 12.000, a za fizičko lice od 600 do 1.800 KM.

“Simptomi trovanja sladoledom su povraćanje, bolovi u stomaku, proliv, malaksalost i povišena temperatura. Potrebno je da se oboljeli javi svom porodičnom ljekaru, koji će ga pregledati i dati odgovarajuću terapiju”, rekla je Mirijana Miljković, načelnica Higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja Banjaluka, te je dodala da nisu imali prijavljenih slučajeva trovanja sladoledom.

Prema riječima jedne Banjalučanke, sladoled na točenje kupuje djeci na provjerenim mjestima.

“Ukoliko vidim da je sladoled već pomalo raskravljen na nekim mjestima, neću da ga kupujem djeci iako me mole jer im je to omiljena poslastica. Inače, treba biti oprezan s lako kvarljivim namirnicama kad su visoke temperature”, kaže ova majka.

Kada je u pitanju kontrola drugih namirnica, u toku ove godine inspektori Odjeljenja za inspekcijske poslove izvršili su 808 kontrola, gdje su kod 21 subjekta utvrđeni nedostaci u pogledu održavanja čistoće u njihovim poslovnim prostorijama u kojima se vrši proizvodnja i promet hrane.

“Zbog nepravilnog postupanja s hranom izrečene su kazne u ukupnom iznosu od 6.200 KM”, rekao je načelnik Sandić .

Dodao je da se kazne ukoliko se utvrde nepravilnosti kreću od 500 do 1.500 KM za pravno lice, a za odgovorno lice u pravnom licu od 200 do 600 KM, dok za preduzetnike kazne iznose 300 do 600 KM.

Izvor: Nezavisne

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/banjaluka-sladoledi-pod-lupom/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])