Uzbune dižu sirene sa Vrbasa

Objavljeno: 15. 6. 2015 u 18:17h

Tri alarmne stanice za obavještavanje stanovništva u slučajevima izlivanja rijeke ili havarije na brani “Bočac” biće izgrađene u narednom periodu na obalama rijeke Vrbas nizvodno od hidroelektrane.

Odluku o izgradnji ovih objekata razmatraće odbornici Skupštine grada na zasjedanju zakazanom u utorak, 16. juna.

Prema skupštinskom materijalu postavljanje sirena za uzbunu planirano je u Krupi na Vrbasu, Ducipolju i Jagarama.

Direktor “Hidroelektrana na Vrbasu” Nedeljko Kesić rekao je da je cilj postavljanja alarmnih stanica osmatranje stanja na brani u “Bočcu”, akumulaciji te obavještavanje stanovništva na ugroženom području u slučajevima poplava ili problema na brani zbog visokog vodostaja.

“Niz rijeku Vrbas, od brane “Bočac” do ušća rijeke Save do sada je izgrađeno sedam alarmnih stanica, završeno postavljanje opreme u glavnom centru u Bočcu i u tri regionalna centra Banjaluka, Laktaši i Srbac” kazao je Kesić.

Dodao je da će izgradnja alarmnih stanica u Krupi na Vrbasu, Ducipolju i Jagarama početi nakon što se pribavi dozvola za građenje.

Prema dokumentu Gradske uprave Procjena ugroženosti od elementarne nepogode i druge nesreće grada trenutno stanje izgrađenih vodozaštitnih objekata kao što su nasipi, obaloutvrde, potporni zidovi i slično nije zadovoljavajuća.

“Neophodno je da se ovakvi objekti u što kraćem periodu izgrade na najkritičnijim lokacijama na području grada” navedeno je u ovom dokumentu.

Kako je precizirano korito rijeke Vrbas u gradskom području regulisano je samo na dva mjesta.

“Izgrađena je brana u Delibašinom selu i nasip na lijevoj obali Vrbasa od “Vitaminke” do Nove Sirovine što nije dovoljno” stoji u dokumentu.

Navode da je izgrađen i nasip na desnoj obali Vrbanje u Česmi dužine od 1.800 metara, 11 obaloutvrda na Vrbasu i Vrbanji te isto toliko brana na 11 vodotoka.

Brana

Maksimalna dozvoljena kota za proticaj vode kroz branu u “Bočcu” iznosi 2.040 kubnih metara u sekundi.

“Do prošle godine najviši proticaj vode kroz branu iznosio je 1.400 kubnih metara u sekundi, ali izgradnjom dodatnog sistema za propuštanje vode taj nivo je znatno povećan” stoji u programu.

Plavljenja

Vrbas najviše plavi Krupu na Vrbasu, Rekavice, Karanovac, Srpske toplice, Česmu i Priječane

Švrakava ugrožava dio Karanovca

Crkvena dio Lauša i Dolac

Dragočajka plavi površine oko željezničke stanice Ramići, mjesne kancelarije i ambulantu

Ugroženi putni pravci

Regionalni put prema Bronzanom Majdanu uz rijeku Bistricu

Put Borkovići-Slavićka-Radosavska  uz rijeku Brkosla

Put Bukvalek – Donja kola – Dedić Lokva – Subotica uz rijeku Suturlija

Put uz potok Brusina u Priječanima

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/uzbune-dizu-sirene-sa-vrbasa/||claudebot