Mališani u Priječanima dobili vrtić

Objavljeno: 8. 6. 2015 u 11:44h

U Mjesnoj zajednici Priječani, u srijedu, 10. juna, svečano će biti otvoren prvi i dugoočekivani vrtić. Tokom proteklog vikenda izvođeni su završni molerski radovi, sklapan namještaj rađen po mjeri, a danas će biti unesene igračke i ostali didaktički materijal, te će vrtić, na radost mnogobrojnih mališana, ali i roditelja koji žive u Priječanima, u srijedu konačno otvoriti svoja vrata.

“Poletarac” je treći vrtić u okviru Predškolske ustanove “Andrej”, prvi se nalazi u Lazarevu, drugi u Dragočaju i svi oni izgrađeni su s ciljem promocije obrazovanja i vaspitanja u ruralnom području.

Važna pomoć za ruralna područja

Direktor ove predškolske ustanove, Sanjin Buzadžija, kaže da će u novom vrtiću boraviti ukupno 28 mališana, raspoređenih u dvije mješovite grupe, mlađu i stariju.

“Osnovna karakteristika našeg rada jeste da razvijamo predškolsko vaspitanje i obrazovanje djece u ruralnim područjima i upravo je to jedan od razloga zbog čega smo odlučili da otvorimo vrtić u ovoj mjesnoj zajednici”, kaže Buzadžija.

Prema njegovim riječima, prostorije “Poletarca”, u periodu kada ga ne budu koristili mališani predškolskog uzrasta, moći će koristiti učenici koji idu u osnovnu školu.

“Djeca koja žive u centru imaju široku lepezu sadržaja i nekako im je sve nadohvat ruke. Oni koji žive dalje, uglavnom zavise od roditelja i često im se u njihovim naseljima ne nudi mnogo. Zbog toga smo odlučili da uvedemo vannastavne aktivnosti poput plesa i folklora da bi djeca svoje slobodno vrijeme provodila što kvalitetnije “, dodaje Buzadžija. Cijena smještaja u novootvorenom vrtiću biće 165 KM.

Predsjednik Savjeta MZ Priječani, Nebojša Tojagić, kaže da se savjet u više navrata obraćao Gradskoj upravi, ali i Centru za predškolsko vaspitanje i obrazovanje, ističući potrebu za vrtićem.

“Imali smo podršku i razumijevanje od grada i Centra, ali je nedostatak finansijskih sredstava uvek bio glavni problem. Zahvaljujući entuzijazmu direktora Predškolske ustanove “Andrej” konačno ćemo dobiti vrtić”, kaže Tojagić.

Vrtić je prijeka potreba

On dodaje da nema potrebe da se priča koliko je otvaranje vrtića važno za roditelje, ali i za kompletnu mjesnu zajednicu.

“Ljudi su se dovijali na razne načine, radio je „baka servis” ili su djecu vozili u vrtiće u mjesnim zajednicama koje su bliže gradu. Uglavnom, morala se proći čitava procedura da bi dijete neko pričuvao. Kao predsjednik Savjeta mjesne zajednice Priječani, ali i kao roditelj djeteta koje će ići u ovaj vrtić, mogu da kažem da sam veoma zadovoljan i srećan što ćemo dobiti vrtić. Radili smo 2011. godine popis djece predškolskog uzrasta i bilo ih je 109, tako da je već tada bilo jasno da je vrtić preka potreba”, smatra Tojagić.

Milena B. iz Priječana kaže da su svi mještani, a naročito roditelji, zahvalni kolektivu Predškolske ustanove “Andrej” što su izabrali baš Priječane za otvaranje novog vrtića.

“Samo roditelji znaju koliko smo imali muke. Ja sam svoje dijete vozila u Lazarevo, a suprug ga je vraćao. Nekada smo ga ostavljali kod komšinice, ako znamo da ćemo ostati duže na poslu. Ovo će nam mnogo olakšati. Nadam se da će ubuduće biti još više vrtića”, kaže sagovornica Pressa.

Izvor: pressrs.ba

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/malisani-u-prijecanima-dobili-vrtic/||claudebot