Banjaluka: Voda ispravna na samo jednoj česmi

Objavljeno: 8. 6. 2015 u 12:30h

Od 16 izvorišta na području grada na samo jednom, i to onom koji se nalazi pored restorana “Studenac” u ulici Slavka Rodića, voda se može koristiti za piće.

Potvrdio je to načelnik Odjeljenja za inspekcijske poslove Slaviša Sandić.

“Ostali kontrolisani izvori nisu pokazali zadovoljavajući kvalitet vode i ne mogu se koristiti za piće”, rekao je Sandić.

Podsjetio je da se kvalitet jednom godišnje kontroliše kako bi bilo ustanovljeno da li je voda sa izvorišta higijenski ispravna.

“U 2014. godini sprovedena je sanacija i uspostavljanje vodovodnih sistema “Zmajevac” i izvorište kod Žutog mosta na Banj brdu. Sistem je u završnoj fazi i u skorije vrijeme voda će biti higijenski ispravna”, objasnio je Sandić.

Naglasio je da se na ostalim izvorištima redovno postavljaju table upozorenja da voda nije za piće.

“Nažalost, nije rijetkost da pojedinci ubrzo te table i uklone”, dodao je Sandić.

Načelnik Higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja Banjaluka doktor Mirjana Miljković je rekla da voda predstavlja važan put za prenošenje uzroka zaraznih bolesti i to prije svega kroz vodu za piće, mada prenosnik može biti i voda kojoj je čovjek izložen zbog prirode posla ili se u njoj kupa.

“Vodom se najčešće prenose crijevne zarazne bolesti, a simptomi koji se javljaju kod ove grupe bolesti su bolovi u stomaku, povraćanje, proliv, povišena temperatura i malaksalost”, rekla je Miljkovićeva.

Odbornik SNSD-a u Skupštini grada Nenad Talić smatra da za održavanje izvorišta kod Žutog mosta na Banj brdu

treba da bude zadužen “Vodovod” ili Centar za razvoj i unapređenje sela.

“Važno je da neko vodi računa o kvalitetu vode sa ovog izvora sa kojeg rekreativci svakodnevno piju vodu”, rekao je Talić.

Stanovnici Banjaluke ističu da su oprezni kada je korišćenje vode sa izvorišta u pitanju.

“Voda je naše veliko prirodno bogatstvo i veoma mi je žao što na većini prirodnih izvora nije za piće. Međutim, danas je na svakom koraku dostupna flaširana voda pa oni koji šetaju ili su na izletu pored izvorišta ne moraju rizikovati i ugrožavati zdravlje”, rekao je mještanin Starčevice Radovan Čolić.

Javne česme

Prema programu zajedničke komunalne potrošnje, u toku ove godine nije planirana izgradnja novih javnih česama u gradu. Javna česma na Trgu Krajine, koju su vandali u četvrtak oštetili, ponovo je u funkciji. Za održavanje fontana, javnih česama i tuševa u toku ove godine iz gradskog budžeta predviđeno je 64.000 maraka

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/banjaluka-voda-ispravna-na-samo-jednoj-cesmi/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])