Banjalučka Tehnološka škola izdala 500 lažnih diploma (Video)

Objavljeno: 5. 6. 2015 u 10:23h

Banjalučka Tehnološka škola tokom protekle decenije izdala je skoro 500 lažnih diploma. Barem tako tvrdi vještak forenzičkog centra iz Banjaluke Dane Branković. U arhiv te škole ušao je, po pozivu direktora Dejana Čuture, u novembru prošle godine. Tokom tromjesečnog vještačenja dokumentacije iz perioda od 2004. do prošle godine imao je šta da vidi.

”U arhivi Tehnološke škole za polaznike ima samo 24 rada od svih polaznika koji su imali maturski rad, a ukupno je maturiralo 384 polaznika. Za oko 486 polaznika nije pronađena nikakva uplata troškova ispita”, kaže Dane Branković, direktor Forenzičkog centra.

I to je samo vrh ledenog brijega. Detaljni pregledom arhive, Branković je utvrdio da su tadašnji direktori odobrili upis 526 polaznika bez priloženih dokumenata, a da je 285 ispite polagalo bez prijava. Vještak je primijetio i da nedostaju čak 594 pismena rada iz matematike i jezika. O tome i desetinama drugih nepravilnosti, sačinio je elaborat na 300 strana koji je proslijedio Okružnom tužilaštvu iz kojeg, za ATV, potvrđuje da su pokrenuli istragu.

Primjerak forenzičkog izvještaja dobio je i direktor škole Dejan Čutura. Tokom protekle decenije je, kaže, sumnjao na brojne malverzacije kojima je htio stati ukraj. Zbog toga je nalaz vještaka proslijedio prosvetnoj inspekciji. U republičkom Inspektoratu potvrđuju da su dopis primili, a i proslijedili dalje.

A policiji i to onoj u Mrkonjić Gradu prije nekoliko godina slučaj “lažna diploma” prijavio je jedan od vanrednih polaznika Tehnološke škole. Nakon uplate 1.650 maraka na račun škole, umjesto informacija o predavanjima i datumima polaganja, za tri dana dobio je tri svjedočanstva i diplomu bez ijednog ispita.

Ostale diplome nisu oduzete, jer se stotine drugih polaznika nije žalilo što su ih dobili preko noći. I rad policije je tu stao- sve dok se u priču nisu uključili sadašnji, ali i bivši direktor Tehnološke škole.

Naime, interesantno je da je vještak Dane Branković ranije vodio tu školu. Smijenjen je, a na njegovo mjesto došla je Slađana Vuković, a nakon nje i Vojislav Perić. Branković tvrdi da tu nema ličnih animoziteta i da je vještačenje autentično. Sada su na potezu policija i Tužilaštvo, a ni stotinama vlasnika lažnih diploma čija imena su u izvještaju ne bi trebalo da bude svejedno.

Izvor: ATV

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/banjalucka-tehnoloska-skola-izdala-500-laznih-diploma-video/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])